Švestková hitparáda: Vyhrají letos buchty, koláč anebo dáte šanci nákypu?

Švestková hitparáda: Vyhrají letos buchty, koláč anebo dáte šanci nákypu?
Zdroj: pixabay.com
Švestky, trnky, kadlátka, kolik byste ještě dokázali vyjmenovat názvů...? Buchy s povidly, čím jiným by se asi tak český Honza živil na svých toulkách za princeznou.Švestkový koláč je další evergreen naší kuchyně. Zkuste místo kynutého, udělat dietnější těsto z jogurtu.Rýžový nákyp, to býval postrach školní kuchyně. Budete překvapeni, jak může být všechno jinak, když máte správný recept, + 2 fotky+ 3 fotky

Sezona švestek právě vrcholí a tak bychom si jich měli užívat, co to jde. Jejich temně modré a sametové plody božsky chutnají syrové, pečené i destilované.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 09. 2020 12:00

Švestky nejenom skvěle chutnají, mají i blahodárný vliv na náš organismus a měli bychom je opravdu konzumovat po celý rok. Nejrychlejší a nejsnadnější uchování je zmrazení rozpůlených plodů. Dále pak zavaření, kdo by neznal švestkový kompot k nedělnímu obědu, a konečně uchovat švestky můžeme i sušené.

Nejlepší švestkové sladkosti

Dnes se většinou pod pojmem švestky setkáme s pološvestkami. To jsou proti virům vyšlechtěné odrůdy, které bývají podstatně větší a dužninu mají spíš zelenou než medově zlatou, kterou se vyznačují švestky původní. Zásadní rozdíl je ale v chuti, klasická švestka má mnohem víc cukrů než pološvestka a hodí se lépe pro další zpracování například na povidla nebo slivovici.

Švestkové dobroty

Vzpomínám, jak mi moje babička, pocházející z Podkrkonoší vařila kadlátkovou omáčku s uzeným a bramborovýma šiškami. Vám, kteří jste ji nikdy neochutnali, prozradím, že se zjednodušeně jedná o rozvařená švestková povidla zahuštěná perníkem a dochucená citronem a rumem. Dodnes cítím tu zvláštní sladkokyselou chuť, kterou doplňovala kouřová vůně uzené kýty z dědečkovi udírny.

Z obvyklejších švestkových dobrot jmenujme alespoň tři zástupce těch nejznámějších a to jsou: kynuté buchty, koláč s makovým sypáním a rýžový nákyp. Ne ne, neohrnujte se, rýžový nákyp je opravdu skvělá dobrota, když se ví, jak jej správně připravit.

Kynuté buchty se švestkami

Potřebujete: 1 krabičku těsta na české buchty, 1 kg švestek, kostkový cukr, 200 g másla, moučkový cukr

Těsto vypracujeme podle návodu na krabičce a necháme ho dobře vyknout. Z těsta vykrájíme lžící menší bochánky a dáváme je na moukou vysypaný vál. Prsty rozprostřeme a na těsto položíme celou vypeckovanou švestku. Místo pecky vložíme kostku cukru, při lepší variantě kousek marcipánu. Buchty dobře uzavřeme a volně je skládáme do pekáčku s rozpuštěným máslem. Necháme ještě 15 minut kynout, poté vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 až 45 minut.

Švestkový koláč s makovým sypáním

Potřebujete: 1 kg švestek, 500 ml plnotučného jogurtu (nebo kysané smetany), 2 vejce, 1 kelímek cukru (250 ml), 1 lžíci skořice, 2 kelímky polohrubé mouky (500 ml), 1 prášek do pečiva, mletý mák a cukr na posypání

Vypeckujeme a rozpůlíme švestky. Do mísy vyklopíme jogurty, přidáme celá vejce a cukr. Směs dobře promícháme a poté přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Vyskládáme připravené švestky a posypeme mákem smíchaným s cukrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Nejlepší je ještě vlažný přelitý vanilkovou omáčkou.

Rýžový nákyp se švestkami

Potřebujete: 1 kg švestek, 1 1/2 l plnotučného mléka, 240 g kulaté rýže (nejlepší je pudinková), 4 vejce, 150 g cukru, 100 g másla, špetku soli,1  lžičku citronové kůry, vanilkový lusk, 2 lžíce mandlových lupínků

Z mléka rýže uvaříme hustší kaši a necháme ji prochladnout. Rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme kůru, vanilku a mandle. Promícháme s rýží a zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků. Do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy nalijeme polovinu rýžové hmoty, vyskládáme polovinu švestek, zalijeme druhým dílem těsta a navrch vyskládáme zbytek švestek.  Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 45 minut.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články