Sladké knedlíky, rozpeky, krkovička. Nejlepší pochoutky ze švestek

Švestkové knedlíky s mákem

Suroviny:

600 g brambor vařených ve slupce
200 g hrubé mouky
sůl
30 g másla
1 vejce
asi 1 kg švestek
120 g mletého máku
120 g moučkového cukru
80 g rozpuštěného másla nebo sádla

Postup:

Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, sůl, při pokojové teplotě změklé máslo a vejce. Zpracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme mouku, event. dětskou krupičku. Těsto rozválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme na malé čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), vložíme švestku a dobře zabalíme.

Vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme na talíř, sypeme mákem smíchaným s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem či sádlem.
Zdroj: Pinterest

Švestky u nás mají dlouhou tradici, za kterou ale vděčíme zemi galského kohouta. Sazenice švestek totiž do Čech dovezl z Francie císař Karel IV. Zřejmě proto se jim na Moravě dodnes říká "kadlátky" či "karlátka". A jaké nejlepší recepty si můžete ze švestek připravit?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 04. 09. 2019 10:00

Švestkové knedlíky s mandlemi

Ingredience: 500 g nízkotučného tvarohu, 150 g celozrnné pšeničné krupice, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 1 vejce, 75 g cukru, strouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, špetka soli, na špičku nože mleté vanilky, 12 zralých švestek, 12 oloupaných mandlí, 75 g másla, 50 g strouhanky, 1 až 2 lžičky mleté skořice.

Postup přípravy: Tvaroh prolisujeme přes síto, smícháme s krupicí, moukou, vejcem, 1 lžičkou cukru a citronovou kůrou. Osolíme, přidáme vanilku a vypracujeme hladké těsto. Omyté a osušené švestky nařízneme a pecky vyjmeme. Místo pecky vložíme do švestky mandli. Z tvarohového těsta odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu a na dlani z něj vytvoříme kulatý středně silný plátek. Doprostřed dáme švestku a zabalíme.

Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, teplotu snížíme a vaříme mírně odkryté zhruba 15 minut. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo a za stálého míchání na něm osmahneme strouhanku. Knedlíky vyjmeme, necháme dobře okapat a rozdělíme na nahřáté talíře. Posypeme smaženou strouhankou a zbývajícím cukrem smíchaným se skořicí.

Babiččina krkovička se švestkami

Ingredience: 4 plátky krkovice, 80 g švestek, 200 ml červeného vína, 4 polévkové lžíce švestkových povidel, 5 cl slivovice (nemusí být), 100 g cukru, špetka mleté skořice, lžíce octa nebo citronové šťávy, sůl, pepř a tuk na opečení.

Postup přípravy: Švestky spolu s červeným vínem vložíme do kastrůlku, zakryjeme a necháme 2 hodiny macerovat. Přidáme cukr, skořici, 10 minut povaříme a necháme vystydnout. Plátky krkovice rozklepeme a poklademe scezenými švestkami. Šťávu si zatím necháme. Plátky přehneme na půlku a sepneme kuchyňskou jehlou, párátky nebo zavážeme nití. Osolíme a opepříme, zlehka na tuku opečeme.

Do pekáče nalijeme šťávu ze švestek, na ni položíme plněné krkovičky a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 180 stupňů pečeme zhruba 15 až 20 minut. Vyndáme z trouby, maso dáme stranou, do vypečené šťávy přidáme povidla a za stálého míchání lehce povaříme. Můžeme dochutit slivovicí, přikyselíme a už jen prohřejeme. Podáváme s opečenými bramborami, které lehce přeléváme švestkovou omáčkou.

Rozpeky se švestkami

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 40 g cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 20 g droždí, sůl, 500 g švestek, mletý mák a cukr na posypání, máslo na pokapání.

Postup přípravy: Z mléka, špetky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít. Mouku prosijeme na pomoučený vál, přidáme vejce, sůl, máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Na pomoučeném válu těsto rozválíme na 1 cm vysoký plát a rádýlkem nakrájíme na čtverečky. Do středu každého čtverečku dáme vypeckovanou švestku, vydatně ji posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a mírně pokapeme rozehřátým máslem. Okraje spojíme tak, aby vznikly šátečky. Plech vyložíme pečicím papírem, poklademe švestkovými šátečky a opět necháme chvilku vykynout. Potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Domácí dort se švestkami

Ingredience: 30 g hořké čokolády, 135 g másla, 260 g moučkového cukru, 6 vajec, 125 g polohrubé mouky. Náplň: 250 ml šlehačky (31 %), 150 g čokolády na vaření, 700 g švestek, 200 g hotové ovocné želatiny.

Postup přípravy: Čokoládu rozpustíme a dáme vychladnout. Máslo utřeme se 150 g cukru, vmícháme žloutky a čokoládu. Bílky ušleháme se zbylým cukrem, spojíme s máslovou částí a vsypeme mouku. Pečeme v předem vyhřáté troubě 15 minut při 200 stupních a pak 45 minut při 180 stupních. Smetanu vyšleháme, přidáme rozpuštěnou čokoládu na vaření a krémem potřeme rozpůlený dort. Druhou půlku přiklopíme, potřeme ji zbylým krémem a vložíme na hodinu do chladničky. Dort zdobíme krájenými švestkami, zalijeme želatinou a necháme 3 hodiny ztuhnout v lednici.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články