Houby v kuchyni: Recept na tu nejlepší houbovou omáčku

Houby v kuchyni: Recept na tu nejlepší houbovou omáčku
Zdroj: Albert ČR

Blíží se finále houbařské sezóny. Smaženic jsme si letos užili spoustu, a tak je čas ochutnat nový houbový recept. A nejenom to, poradíme vám, jak houby správně uchovávat, abyste si je mohli užít i v zimě.

Jana Jánská
Jana Jánská 29. srpna 2020

Jestli jste to během léta nestihli, možná si s nastávajícím podzimem spravíte chuť a z lesa konečně odnesete pořádný košík hub. Pokud je nestihnete všechny sníst, můžete je sušit, nakládat, zavařovat, ale také mrazit. A jak na to?

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká
Mohlo by Vás zajímat:

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká

Za sucha

V první řadě je třeba houby důkladně očistit a nakrájet na plátky. Na sušení je nejlepší použít síto, kam houby naskládáte a necháte na suchém a dobře větratelném místě alespoň 3 dny sušit. Že jsou houby usušené poznáte tak, že šustí a lámou se. Pak je naplňte do sklenic a překryjte víkem nebo čistým plátnem. Pokud nemáte síto, lze je sušit na pečicím papíře. Nikdy ale k sušení nepoužívejte noviny, protože houby by nasákly tiskařskou čerň a byly by znehodnocené. Před použitím musíte sušené houby namočit do vody.

V mrazu

Pokud se houby rozhodnete zamrazit, je vhodné je před tím krátce podusit nebo spařit vroucí vodou. Jakmile je tedy podusíte, nechte je vychladnout, přendejte do krabiček a můžete je uložit do mrazáku. Před použitím houby nerozmrazujte, ale přidejte je do pokrmu mražené.

Tradiční česká kulajda Suroviny: 2 vejce 3 menší brambory 1 větší cibule hrst sušených hub (mohou být i čerstvé) 2 lžíce čerstvého kopru 1 lžíce octu 200 ml smetany na vaření 1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru lžička kmínu olej sůl pepř Na jíšku 30 g mouky 1 lžíce másla Postup: Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet. Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo. Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem. V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem. Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.
Mohlo by Vás zajímat:

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Za kysela

Pro nakládané houby potřebujete nejdřív nálev připravený z vody, octa, cukru, nového koření a bobkových listů. Variant může být samozřejmě více. Nálev přiveďte k varu, a poté odstavte. Houby před naplněním do sklenic povařte ve vroucí vodě, a poté opláchněte. Houby ve sklenici zalijte nálevem a uzavřete víkem. Pokud chcete mít jistotu, že vydrží, můžete je ještě sterilovat.

Recept na houbovou omáčku

Budete potřebovat:

4 lžíce másla, 1 větší cibuli, 250 g čerstvých hub, sůl, kmín, pepř, 1 kelímek smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, houskový knedlík jako přílohu

Postup:

V širším kastrolu rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte cibuli nakrájenou na jemno a nechte zesklovatět. Přidejte dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahněte. Promíchejte, dost osolte a posypejte malou lžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat a podle potřeby zahustěte středně tmavou jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky. Omáčku dotáhněte pepřem a podávejte s houskovým knedlíkem.

Konec srpna slibuje hojnou nadílku.
Mohlo by Vás zajímat:

Houbové škvarky i pasta – tradiční způsoby, jak také zpracovat houby

 

Zdroj: www.albert.cz

Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová vysvětluje, jak předejít nejčastějším chybám v líčení

Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová vysvětluje, jak předejít nejčastějším chybám v líčení

Další články