Houby v kuchyni: Recept na tu nejlepší houbovou omáčku

Houby v kuchyni: Recept na tu nejlepší houbovou omáčku
Zdroj: Albert ČR

Blíží se finále houbařské sezóny. Smaženic jsme si letos užili spoustu, a tak je čas ochutnat nový houbový recept. A nejenom to, poradíme vám, jak houby správně uchovávat, abyste si je mohli užít i v zimě.

Jana Jánská
Jana Jánská 29. 08. 2020 12:00

Jestli jste to během léta nestihli, možná si s nastávajícím podzimem spravíte chuť a z lesa konečně odnesete pořádný košík hub. Pokud je nestihnete všechny sníst, můžete je sušit, nakládat, zavařovat, ale také mrazit. A jak na to?

Za sucha

V první řadě je třeba houby důkladně očistit a nakrájet na plátky. Na sušení je nejlepší použít síto, kam houby naskládáte a necháte na suchém a dobře větratelném místě alespoň 3 dny sušit. Že jsou houby usušené poznáte tak, že šustí a lámou se. Pak je naplňte do sklenic a překryjte víkem nebo čistým plátnem. Pokud nemáte síto, lze je sušit na pečicím papíře. Nikdy ale k sušení nepoužívejte noviny, protože houby by nasákly tiskařskou čerň a byly by znehodnocené. Před použitím musíte sušené houby namočit do vody.

V mrazu

Pokud se houby rozhodnete zamrazit, je vhodné je před tím krátce podusit nebo spařit vroucí vodou. Jakmile je tedy podusíte, nechte je vychladnout, přendejte do krabiček a můžete je uložit do mrazáku. Před použitím houby nerozmrazujte, ale přidejte je do pokrmu mražené.

Za kysela

Pro nakládané houby potřebujete nejdřív nálev připravený z vody, octa, cukru, nového koření a bobkových listů. Variant může být samozřejmě více. Nálev přiveďte k varu, a poté odstavte. Houby před naplněním do sklenic povařte ve vroucí vodě, a poté opláchněte. Houby ve sklenici zalijte nálevem a uzavřete víkem. Pokud chcete mít jistotu, že vydrží, můžete je ještě sterilovat.

Recept na houbovou omáčku

Budete potřebovat:

4 lžíce másla, 1 větší cibuli, 250 g čerstvých hub, sůl, kmín, pepř, 1 kelímek smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, houskový knedlík jako přílohu

Postup:

V širším kastrolu rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte cibuli nakrájenou na jemno a nechte zesklovatět. Přidejte dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahněte. Promíchejte, dost osolte a posypejte malou lžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat a podle potřeby zahustěte středně tmavou jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky. Omáčku dotáhněte pepřem a podávejte s houskovým knedlíkem.

 

Zdroj: www.albert.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články