Odstartujte den s ovocem bohů: Víte, jak správně jíst kaki?

kaki
Zdroj: Pixabai.com

Kaki si dopřávali již staří Řekové, od nichž dostalo i název „ovoce bohů“. Kaki Persimon Bouquet chutná čerstvé, v teplých i studených receptech, ale co hlavně dnes oceníte, je fakt, že skvěle posiluje imunitní systém a metabolismus.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 11. 10. 2020 10:00

Jako zapadající slunce oranžové ovoce s nevšedním a složitým názvem kaki Persimon Bouquet anebo mnohem jednodušeji tomel či churma je ideální společník pro chladná podzimní rána. Tento šťavnatý plod je totiž plný sladké chuti, energie a zdraví díky velkému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny.

Kaki roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost, než se dostane na váš stůl. Původně ale pochází až z daleké Číny a Japonska. Jeho sezóna však trvá jen krátce, pouze od podzimu do Vánoc, proto neváhejte, a jakmile je uvidíte na pultech, sáhněte po něm. Nebudete litovat.

Skvělý pro imunitu

Předchozí generace si benefity tohoto ovoce uvědomovaly, jistě však netušily, jak široká je jejich škála. O šťavnatém ovoci kaki Persimon Bouquet je známo, že báječně posiluje imunitní systém a metabolismus. Možná vás ale překvapí i další informace o tom, že kaki pomáhá účinně odbourávat stres, nervozitu, potlačuje i únavu. Při fyzickém vyčerpání zmírňuje svalové potíže a má dokonce příznivý účinek i při srdečních problémech.

Zvlášť ženy, které ohrožuje osteoporóza, ocení fakt, že toto ovoce přispívá také ke zdraví a pevnosti kostí. Některé výzkumy potvrzují, že kaki má mít i blahodárné účinky na embryonální vývoj dítěte.

Oddaluje stárnutí

Zdrojů vitamínů a minerálů není nikdy dost – dvojnásobně pak tato pravda platí zejména na podzim. Kaki Persimon Bouquet obsahuje velké množství vitamínů A a C, minerály a antioxidanty a je též dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá s trávením a podporuje zdravou funkci střev.

Tomel dále obsahuje aminokyseliny, jež náš organismus potřebuje pro svoji dobrou funkci.  Plody jsou bohaté na fosfor – minerální látku nepostradatelnou pro lidskou tkáň a antioxidant lykopen, který tělo chrání před volnými radikály a jeho pravidelná konzumace má celou řadu pozitivních efektů, včetně oddalování stárnutí.

Zdraví, které chutná

Kaki se snadno konzumuje. Vyzrálé je medově sladké, nemá žádná semínka ani pecku a nemusí se ani loupat,  snadno se i krájí a i proto je s ním v kuchyni tak příjemná manipulace. Kaki můžete jíst čerstvé v lahodných a zdravých snídaňových receptech anebo z něj připravovat báječné sladké pokrmy a použít je všude, kam byste jinak přidali jablíčka. Vyzkoušejte ale kaki sušené, přidané do kaše z ovesných vloček. Není lepší snídaně. A výhodou je, že nasušené ovoce můžete mít k dispozici po celý rok.

Smoothie s kaki na prohřátí

Příprava tohoto smoothie vám zabere sotva deset minut. A co zbude od snídaně, stačí vzít s sebou ke svačině. Skořice a zázvor vás pěkně prohřejí a kaki dodá skvělou chuť.

Potřebujete: 4 kaki, 1 lžičku skořice, ½ lžičky kurkumy, 1 lžíci nakrájeného čerstvého zázvoru, 1 lžíci medu, šťávu z 1 citronu, šťávu z 1 pomeranče, 250 ml mandlového mléka

Postup: Kaki nakrájejte na menší kousky. Není potřeba jej loupat, protože i slupka obsahuje zdraví prospěšné látky. Kousky přendejte do mixéru. Přidejte skořici, kurkumu, zázvor, med, šťávu z citronu a pomeranče a mandlové mléko. Vše rozmixujte ve smoothie a ihned podávejte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články