Sezónní hrdinové: Jak zpracovat dýni, jablka, baklažán i cuketu

15. října 2019
Instagram
Instagram

Dýně, jablka, baklažán, cuketa i brambory jsou stálicemi podzimu a není proto divu, že se z našich zahrádek právě sklízí úroda těchto plodin ve velkém. Jak zeleninu tohoto typu využít?

Listy padají o sto šest, na zahradě dochází k poslední sklizni a příroda se pomalu chystá na chladnější období roku. Na záhonech se lesknou oranžové dýně, zelené cukety a vybírají se brambory. Prostě podzim jak má být!

Dýně

Ne nadarmo se o dýni říká, že je královnou podzimu. Ideálně se totiž hodí na skvělou krémovou polévku, která je vynikající v kombinaci rajčetem, chilli, mrkve i pomeranče.

Slupky některých dýní se navíc dají jíst, ze slupek takové dýně Hokkaido si můžete připravit třeba zdravé chipsy. Také lze smíchat tenké slupky s olivovým olejem, chilli a uzenou paprikou. Položte na plech a v rozehřáté troubě na 200 stupňů dvacet minut pečte.

Jablka

Jablka skvěle chutnají jak v dezertech, tak ve slaných jídlech. Nevyhazujte ani slupky, obsahují vitamíny a minerály. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte koření a přiveďte k varu. Nápoj ochuťte lžičkou medu a citrónovou šťávou.

Baklažán a cuketa

Ideální suroviny pro zapékání. Pokud je nakrájíte na tenko, můžete je použít i do slaných koláčů. Oba druhy této zeleniny lze naplnit mletým masem, které předtím osmahneme na pánvi a přidáme rajčata.

Z cuket můžete upéct i skvělý koláč. Cuketa je šťavnatá a hodí se do slaných i sladkých jídel. Nastrouhejte ji, smíchejte s moukou a čokoládou a připravte skvělé brownies.

Brambory

Nejznámější a nejpoužívanější českou zeleninou jsou zcela jistě brambory. Nemusíte je jíst pouze jako přílohu, ale klidně si z nich vykouzlete plnohodnotné chutné jídlo. Dobře je omyjte, nakrájejte na čtvrtky a smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem, rozmarýnem a nadrobno nakrájenými stroužky česneku. Dejte je na plech a třicet minut pečte na 200 stupňů.

Pokud vám zbyly nějaké uvařené brambory, nechte je vychladnout, oloupejte slupku a nakrájejte je na kostičky. Dejte do misky, přidejte limetovou šťávu, kůru a hrst máty. Posypejte dýňovými semínky a chutný podzimní salát máte na stole.

NA RECEPTY Z DÝNĚ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Zavří­t reklamu