Podzimní jablka: Zajímavosti, druhy i možnosti využití v kuchyni

7. října 2019
Tesco
Tesco

Podzim a jablka k sobě bezpochyby patří. Právě teď je ten čas, kdy se jabloně prohýbají, všude voní čerstvé štrúdly a také nám pomáhají bojovat s nedostatkem vitaminů. Jablka jsou lahodná syrová, ale můžete je používat ve slané i sladké kuchyni, při pečení koláčů, výrobě šťáv nebo marmelád.

Nejoblíbenější ovoce

Neexistuje snad Čech, který by nemiloval jablka. Jedná se o takové naše národní ovoce. Jablíčkům se v Čechách i na Moravě daří, takže si na podzim milovníci tohoto plodu přijdou na své.

Věděli jste…

Že jablka ve vodě plavou? Je tomu proto, že obsahují 25 % vzduchu.

Že jabloň roste čtyři až pět let, než začne plodit? Následně pak plodí i dalších třicet let.

Že můžete mít strach z jablek? Tato nemoc má i svůj oficiální název – Malus Domestica Fobie.

Že v Číně mají slova jablko a mír stejný význam? Proto je zde toto ovoce za jeden z nejcennějších darů.

Že nejoblíbenějším moučníkem na světě je jablečný závin.

Podzimní jablka

Na podzim se v sadech a u farmářů setkáte především s těmito druhy jablek. V supermarketech v dnešní době seženete většinu druhů jablek po celý rok.

Fuji

Odrůda Fuji dozrává na konci října a její plody jsou středně velké žlutočervené barvy. Dužnina má bílou barvu a chutná po sladkém medu. Tato jablíčka také výrazně voní. Pro svou tuhou strukturu jsou také velmi oblíbená při pečení.

Gala

Dozrávají na konci září. Jsou také středně velké a vyznačují se výrazně červeným žíháním a hladkou slupkou. Dužnina je světle žlutá a velmi sladká. Díky své šťavnatosti je mají rády děti a skvěle se hodí do ovocných i zeleninových salátů.

Golden Delicious

Dozrávají na přelomu září a října a jsou zelenožluté s nažloutlou dužninou. Aromatické jsou jen jemně, také jsou šťavnaté a sladké. Jsou také nejrozšířenější a nejoblíbenější po celém světě. Je z nich jak skvělá šťáva, tak kompot.

Jonagold

Právě teď je jejich čas a poznáte je podle toho, že jsou opravdu velké. Mají zelenožlutou barvu a výrazné červené žíhání. Mají křehkou konzistenci, příjemnou chuť a sladké aroma. Jsou vhodné pro pečení, k výrobě šťáv i kompotů.

NA RECEPTY Z JABLEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu