Přebytek hrušek a jablek: Využijte je do zavařenin, slaných jídel i sladkých dezertů

Vločkový štrůdl bez lepku

Potřebujete:

Na těsto: 

2 polévkové lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta
2 hrnky vloček (rýžové, jáhlové, pohankové nebo jejich směs)
2-3 lžíce tekutého medu
2 bílé neochucené jogurty
1/2 hrnku vody,

Na náplň: 4-5 nastrouhaných jablek, podle chuti mleté ořechy, skořicový cukr, rozinky

Postup:

Vločky smícháme s vodou, přidáme med, jogurt a Univerzální směs bez lepku. Promícháme a na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme polovinu těsta do pruhu 10 cm širokého a 2 cm silného. Na pruh rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Zbývajícím rozváleným těstem jablka přikryjeme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut. Před dopečením rozetřeme rozpuštěným máslem.
Zdroj: Labeta
Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou:

Suroviny:

60 g sýru Gorgonzola piccante z La Formaggeria Gran Moravia, 1 lžička bílého vinného octa, 300 g špaldy, 1 lžíce medu, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 hrušky, svazek rukoly, sůl, pepř.

Postup:

Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut. Slijte a nechte vychladnout. Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou. Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky. Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.
Vločkový štrúdl bez lepku:

Potřebujete:

Na těsto: 

2 polévkové lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta
2 hrnky vloček (rýžové, jáhlové, pohankové nebo jejich směs)
2-3 lžíce tekutého medu
2 bílé neochucené jogurty
1/2 hrnku vody.

Na náplň: 4-5 nastrouhaných jablek, podle chuti mleté ořechy, skořicový cukr, rozinky.

Postup:

Vločky smícháme s vodou, přidáme med, jogurt a Univerzální směs bez lepku. Promícháme a na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme polovinu těsta do pruhu 10 cm širokého a 2 cm silného. Na pruh rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Zbývajícím rozváleným těstem jablka přikryjeme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut. Před dopečením rozetřeme rozpuštěným máslem.
Mřížkový koláč bez lepku:

Potřebujete:

Na těsto: 250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, 75 g cukru, 100 g másla, 1 vejce, 3 lžíce vody.
Na náplň: skořicový cukr Labeta, 200 g nastrouhaných jablek.

Postup:

Z uvedených surovin připravíme těsto, které necháme 1 hodinu odležet v lednici. Poté polovinu těsta vyválíme a přeneseme na dno dortové formy. Přidáme nastrouhaná jablka a posypeme skořicovým cukrem. Druhou polovinu těsta vyválíme na plát a rozkrájíme na 1,5 cm široké pruhy, které skládáme do mřížky na jablka. Hotovou mřížku potřeme rozšlehaný vejcem. Pečeme pro 170 °C po dobu asi 20 minut.Hrušky se sýrovým krémem:

Suroviny:

4 tvrdší, zralé hrušky, 150 g Ricotty speciale z La Formaggeria Gran Moravia, 60 g sýru Gorgonzola dolce z La Formaggeria Gran Moravia, 1 lžíce mléka + ½ sáčku šafránu.

Postup:

V míse dobře promíchejte ricottu s gorgonzolou, šafrán rozpusťte v troše vlažného mléka. Hrušky servírujte společně se sýrovým krémem buď v kuse, nebo rozkrájené na čtvrtiny, krém dochuťte šafránem rozpuštěným v mléce
+ 1 fotka+ 2 fotky

Víte, co s letošní úrodou hrušek a jablek? Pokud jste se syrových plodů už přejedli, vrhněte se do sušení, kompotování, přípravy marmelád, likérů a džusů.

Petra Járková
Petra Járková 26. 09. 2019 12:00

Hrušky jsou dobré na nervy

Už naši předkové říkali, že hrušky jsou dobré na nervy a krev. Doporučují se při nemocech krevního oběhu, ledvinových chorobách. Obsah tříslovin a pektinu také působí ochranně na sliznici žaludku a střev.

Osvěžují i dezinfikují

Hrušky v teplých dnech skvěle osvěžují, působí dezinfekčně, ovlivňují dobré vyprazdňování střev a snižování horečky. Posílí vaši imunitu, odvodní a pročistí organismus. Odvar z hrušek či křížal podávejte pacientům se zimnicí a vysokou horečkou.

Vhodné pro diety

Mají nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí pro redukční diety. Hrušky můžete jíst připravené na mnoho způsobů. Hodí se k sušení, kompotování i rozvařování.

Jablka jsou nejzdravější pod slupkou

Nejdůležitější látky se schovávají u jablek těsně pod slupkou, takže je neloupejte, stačí, když jablko dobře umyjete. Také ústní dutina jablka ocení.  Zubům prospěje jejich čisticí schopnost a dásním masáž při kousání. Sladká jablka vám navíc pomohou při průjmu a kyselá zase při zácpě.

Očista organismu

Tři jablka pokryjí potřebnou denní dávku vitaminu C.  Dále pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí i pro redukční diety.

NA RECEPTY Z JABLEK A HRUŠEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články