Přebytek hrušek a jablek: Využijte je do zavařenin, slaných jídel i sladkých dezertů

26. září 2019
Labeta
70120526 - apple strudel. Labeta

Víte, co s letošní úrodou hrušek a jablek? Pokud jste se syrových plodů už přejedli, vrhněte se do sušení, kompotování, přípravy marmelád, likérů a džusů.

Hrušky jsou dobré na nervy

Už naši předkové říkali, že hrušky jsou dobré na nervy a krev. Doporučují se při nemocech krevního oběhu, ledvinových chorobách. Obsah tříslovin a pektinu také působí ochranně na sliznici žaludku a střev.

Osvěžují i dezinfikují

Hrušky v teplých dnech skvěle osvěžují, působí dezinfekčně, ovlivňují dobré vyprazdňování střev a snižování horečky. Posílí vaši imunitu, odvodní a pročistí organismus. Odvar z hrušek či křížal podávejte pacientům se zimnicí a vysokou horečkou.

Vhodné pro diety

Mají nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí pro redukční diety. Hrušky můžete jíst připravené na mnoho způsobů. Hodí se k sušení, kompotování i rozvařování.

Jablka jsou nejzdravější pod slupkou

Nejdůležitější látky se schovávají u jablek těsně pod slupkou, takže je neloupejte, stačí, když jablko dobře umyjete. Také ústní dutina jablka ocení.  Zubům prospěje jejich čisticí schopnost a dásním masáž při kousání. Sladká jablka vám navíc pomohou při průjmu a kyselá zase při zácpě.

Očista organismu

Tři jablka pokryjí potřebnou denní dávku vitaminu C.  Dále pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí i pro redukční diety.

NA RECEPTY Z JABLEK A HRUŠEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu