Sezóna jablečných koláčů je tu: Čím potěšit návštěvu, děti i partnera v podzimních dnech

Pro přichystání jablečného koláče nemusíte umět kouzlit.
Zdroj: Pixabay.com
Pro přichystání jablečného koláče nemusíte umět kouzlit.Jablečný koláč z haluškového těsta

Potřebujete:
Na těsto: 1 balení Halušek Labeta, 1 kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva Labeta, 120 g cukru, 130 g tuku na pečení, 130 ml vody
Na náplň: 4 oloupaná a nahrubo strouhaná jablka 1 kávová lžička skořice, 2 vanilinové cukry Labeta, cukr dle chuti

Postup: 
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. Oba díly rozválíme dle velikosti plechu. Na plech vyložený pečicím papírem položíme jeden díl a posypeme náplní, kterou připravíme promícháním potřebných ingrediencí. Vše přiklopíme druhým dílem rozváleného těsta. Povrch propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 20-25 minut. Po upečení pocukrujeme nebo ozdobíme polevou.
Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami

Potřebujete: 
Na těsto:
2 balení Lineckého cukroví bez lepku Labeta, 200 g másla, 2 vejce, 1 polévkové lžíce vody
Na náplň: 
1 kg jablek, 2 Vanilinové cukry Labeta, 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku, hrst sušených brusinek

Postup: 
Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.Jablkové řezy bez lepku

Potřebujete: 
200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 100 g cukru, 2 vejce, 50 g rozpuštěného másla, 150 g strouhaných jablek, 2 lžíce mléka, hrst rozinek, 2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta

Postup: 
Všechny suroviny smícháme, těsto vlijeme na vymazaný a bezlepkovou moukou vysypaný menší plech a pečeme při 160 °C po dobu asi 35-40 minut.+ 1 fotka+ 2 fotky

Co takhle se při podzimním pečení pustit do něčeho tradičnějšího a vyzkoušet nějaký jablečný koláč a dezert ke kávě? Co třeba bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami nebo jablečný koláč z haluškového těsta?

Petra Járková
Petra Járková 11. 11. 2019 10:00

Variant na jablečný koláč je nespočet. Můžete ho nakombinovat s jiným ovocem nebo přidat skořici či jiné koření. Skvělá je i kombinace s ořechy nebo tvarohem. S jablečnými plátky se zase dají vytvářet velmi efektní ozdoby. Jablečný koláč je prostě perfektní v každé variantě!

Jablka - královny podzimu

Sladká, voňavá, celý rok snadno dostupná a především levná. Šťavnatá jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce, které využíváme při pečení. Po dobrotách z nich se hned zapráší. A nezáleží na tom, jestli je připravíte k nedělní snídani nebo odpolední kávě.

Vhodné pro tarte tatin

Golden Delicious patří mezi jedny z nejoblíbenějších a nejstarších známých odrůd. Barva jablíček je žluto-zelená a mohou se vyskytovat oranžové flíčky. Struktura je jemná, pevná a šťavnatá. Tato odrůda je ideální pro přípravu různých jablečných koláčů, například francouzského obráceného koláče tarte tatin.

Jablečné koláče

Také jablka Braeburn vznikla křížením, ale na rozdíl od předchozích odrůd se má za to, že spíše náhodně. Jablka se vyznačují pevnou slupkou, díky které se při skladování snadno neponičí. Odrůda Braeburn se skvěle hodí na pečení nejrůznějších druhů jablečných koláčů.

RECEPTY NA JABLEČNÉ KOLÁČE NALEZNETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články