×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

zpracování

Kvalitní oblečení vydrží roky: Pět chytrých rad, jak poznat, za co se nevyplatí utrácet

Kvalitní oblečení vydrží roky: Pět chytrých rad, jak poznat, za co se nevyplatí utrácet

Vlašské ořechy: Jak je správně sušit a skladovat, abyste z nich měli to nejlepší cukroví

Vlašské ořechy: Jak je správně sušit a skladovat, abyste z nich měli to nejlepší cukroví

Jelení Ossobuco s pivní omáčkou, bramborovými knedlíky s perníkem, brusinkami a jeřabinami podle šéfkuchaře Lukáše Holého

Suroviny:

Jelení Ossobuco
4 plátky jeleních kolínek 
olivový olej
drcený jalovec 
pepř, sůl

Pivní omáčka
125 g másla
8 šalotek
250 g směsi kořenové zeleniny
80 g cukru
výpek z masa
0,5 l černého piva OSSEGG
100 ml masového či zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
4 lžičky tymiánu
2 lžičky rozmarýnu
pepř, sůl

Bramborové knedlíky s perníkem
700 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
100 g perníku na strouhání
50 ml slunečnicového oleje

Brusinky
100 g sušených brusinek
100 ml červeného vína
30 g cukru
hvězdička badiánu
celá skořice

Jeřabiny
jeřabiny v sladkokyselém nálevu
pivovice Svach

Máslová kořenová zelenina
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
olivový olej

Postup:

Jelení Ossobuco: vytvoříme marinádu ze směsi koření, pepře, soli, drceného jalovce a oleje. Směs pečlivě vmasírujme do masa a necháme marinovat alespoň 12 hodin. Pro podávání maso zprudka opečeme na oleji na rozehřáté pánvi. 

Pivní omáčka: kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, šalotku nakrájíme najemno. Na másle opečeme zeleninu, přidáme šalotku. Když je vše dozlatova opečené, přidáme výpek z masa, poté zalijeme černým pivem a vývarem, přidáme drcený česnek a bylinky a vaříme na mírném ohni alespoň 20 minut.
Do připraveného základu omáčky vložíme na pánvi opečené maso a při nízké teplotě dusíme doměkka. Potom maso vyjmeme a pivní omáčku propasírujeme a dále sváříme na požadovanou hustotu. Když máme svařeno, přidáme vychlazené máslo, sundáme ze sporáku a máslo zašleháme. Hotovou pivní omáčku ještě dochutíme solí.

Bramborové knedlíky s perníkem: z uvařených brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme těsto.  To pak vyválíme do tenkého plátu, potřeme štětcem připravenou směsí oleje a najemno nastrouhaného perníku. Těsto zarolujeme a upravíme do tvaru knedlíku. Knedlíky vaříme v páře 28 minut. Po uvaření knedlíky potřeme máslem nebo sádlem, krájíme a servírujeme

Brusinky: sušené brusinky vaříme ve víně s cukrem a kořením na mírném ohni alespoň 10 min, potom brusinky s kořením scedíme a zbylou šťávu svaříme na polovinu. Nakonec do šťávy vrátíme povařené brusinky.

Jeřabiny: nakládané jeřabiny marinujeme několik dnů v alkoholu.

Máslová kořenová zelenina: zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi na másle na zkus a dochutíme solí a pepřem.

Servírování
Plátek ossobuco zdobíme na talíři máslovou kořenovou zeleninou, přidáme brusinky a jeřabiny a spolu s perníkovými knedlíky přelijeme pivní omáčkou.

Zvěřina v hlavní roli: Proč ji nikdy předem nesolíme, neochucujeme ji česnekem a vždy špikujeme?

Dýně na rozmarýnu a česneku:

Suroviny:

1 větší dýně Hokkaido
slunečnicový olej
½ palice česneku
rozmarýn
sůl a pepř.

Postup:

Neoloupanou dýni Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokkaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).

Sezónní hrdinové: Jak zpracovat dýni, jablka, baklažán i cuketu

I sušené houby se musí tepelně upravovat

Houbová nadílka: Jak správně sušit houby, aby nezplesnivěly

Z dýně můžete vykouzlit třeba úžasnou krémovou polévku

Dýňová sezona začala: Jak vybrat tu správnou a připravit ji na slano i sladko

Rajčata mají nízký glykemický index a kalorické hodnoty.

Jak zpracovávat rajčata: Můžete je sušit na slunci i v troubě, nakládat a překvapivě i zamrazovat

Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.

Průvodce nejlepšími rajčaty: Která jsou vhodná do salátu, která na gril

Maso, které si kupujete, musí na první pohled působit čerstvě a svěže.

Víte, jak správně uchovávat maso? V letním počasí je to obzvláště důležité

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaDny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Herec Milan Kňažko zažil intenzivní nátlak i vydírání od Státní bezpečnosti: Po revoluci se vrhnul na politiku, naději vidí v mladýchSabinu Pšádovou rozchod s Bachelorem poučil: Budu více vybíravá, koukat na vzhled je úplně mimo10 podmanivých parfémů s jasmínem, které oddálí konec léta: Našli jsme vůně už od 317 KčVeronika Žilková zářila jako moderní antická bohyně: Bílé šaty a zlaté doplňky jako ideální kombinace i pro dámy 60+Zvířata před soudem: Prasnice i kohout vyfasovali trest smrti. Osel, který obcoval s člověkem, dostal výjimkuUtajená záliba Michaely Kuklové: Maluje děti slavných a nyní i vilu Karla Gotta na Bertramce
Doporučené články
Šest největších podzimních trendů a tipy, kde je koupit právě teďPodzim 2025: Pět trendy odstínů čokoládově hnědé plné objemu a hloubkyGarsonka od počátku slibovala hezké bydlení: Bylo ale nutné vymyslet, jak na třicet metrů čtverečních napasovat vše, co útulný byt potřebuje“Manžel se zamiloval do jiné, ale nechce odejít z domu a já pořád čekám, kdy budu mít konečně klid” píše KamilaJak na ty nejlepší řízky z hub: Delikatesa s vůní lesa musí být šťavnatá uvnitř a křupavá na povrchuProsecco, nebo sekt? Toto dilema vyřešíme za vás!

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra