Víte, jak správně uchovávat maso? V letním počasí je to obzvláště důležité

13. srpna 2018
Pixabay
Pixabay

Maso je potravina, která podléhá rychlému kažení, proto musíte jeho uskladnění věnovat obzvlášť velkou pozornost. Připomeňte si tedy, jak dlouho vydrží jaký druh masa v lednici, mrazáku a jaké maso k zmrazení vhodné není vůbec.

Při koupi masa myslete na to, že je choulostivé na změny teplot. Také kupujte co nejčerstvější maso, takže ideálně u osvědčeného řezníka. Čerstvé maso lépe chutná a déle vydrží. Nebojte se tedy ukázat na kousek, který se vám líbí. Prodavačky totiž samozřejmě vždy sáhnou po starším kusu, aby ho co nejdříve prodaly.

Skladování masa

Maso co nejrychleji z obchodu dopravte domů nebo do jiného místa určení. Ideální jsou pro tuto situaci chladicí tašky. Následně uložte maso do lednice tak, aby z něj nekapala šťáva. Pokud máte více druhů masa, musíte je skladovat každý zvlášť.

Trvanlivost chlazeného masa v lednici

  • Kotlety: 2 – 4 dny
  • Mleté maso: 1 – 2 dny
  • Pečeně: 2 – 4 dny
  • Steaky: 2 – 4 dny
  • Dušené maso: 1 – 2 dny
  • Drůbež: 2 – 3 dny

Mrazení masa

Chcete maso zmrazit? Pak rozhodně dbejte na hygienické podmínky. Správně ho zabalte, ideální je vakuovací balička, která z balení odsaje veškerý vzduch, nebo alespoň potravinová fólie. Doporučuje se maso zabalit do více vrstev, aby nedošlo ke spálení mrazem.

Trvanlivost mraženého masa

  • hovězí: 6 měsíců
  • jehněčí: 6 měsíců
  • telecí: 4 měsíce
  • čerstvé vepřové: 4 měsíce
  • drůbež: 4 měsíce
  • mleté hovězí: 6 měsíců
  • mleté jehněčí: 6 měsíců
  • kořeněné klobásky: 2 měsíce
  • ryby: 6 měsíců

A jaké maso není vhodné k zmrazování vůbec? Jednoznačně krájená slanina. Ta může jít do mrazáku, pouze pokud je vakuově balená.