Vlašské ořechy: Jak je správně sušit a skladovat, abyste z nich měli to nejlepší cukroví

Vlašské ořechy: Jak je správně sušit a skladovat, abyste z nich měli to nejlepší cukroví
Zdroj: Pixabay.com

Podzim je ideálním časem obstarat si vlašské ořechy, bez kterých to už za pár týdnů nepůjde. Jsou totiž častou součástí vánočního pečení a správné cukroví se bez nich neobejde. Víte ale, jak je správně sušit a hlavně jak dlouho?

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 03. 11. 2019 12:00

Sušení ořechů

Jestliže dostanete darem nebo si koupíte vlašské ořechy čerstvě sbírané a nevyloupané, je potřeba důkladné sušení. Vlašské ořechy jsou náchylné na plíseň, pokud na ně působí vlhkost. Ořechy se nejprve musí zbavit zelené nebo hnědé měkké slupky. K této práci je vhodné použít k ochraně rukou pracovní rukavice, protože slupky barví a toto barvivo těžko z rukou smyjete.

Následně ořechy v tvrdých slupkách vyskládejte na plechy nebo síta, nejlépe jen v jedné vrstvě, aby měly přístup vzduchu a mohly rovnoměrně schnout. Pakliže nemůžete sušit pouze v jedné vrstvě, občas je rukou prohrňte. Sušit můžete na sluníčku nebo doma. Důležité je, aby prostředí bylo teplé a suché. Nikdy však nesušte intenzivním teplem. Doba sušení je přibližně jeden měsíc.

Skladování ořechů

Nevyloupané a dobře vysušené vlašské ořechy můžete skladovat celý rok většinou bez obav, že by plesnivěly nebo žlukly. Nasypte je do prodyšného pytle, síťky nebo do dřevěných bedýnek. Skladujte na suchém a tmavém místě. Pytle můžete zavěsit třeba na trám. Pod bedýnky vyskládané na sebe je vhodné dát jednu bedýnku prázdnou, aby ořechy byly minimálně půl metru od země.

Zavařování a zamrazování ořechů

Ne každý má doma dostatek skladovacího prostoru pro uchovávání ořechů a dalších potravin. Přesto nemusíte zoufat. Existují možnosti, jak i vyloupaná jádra vlašáků uchovat na dlouhou dobu. Ke zmrazení nasypte ořechy do pevně uzavíratelných sáčků nebo do uzavřených misek.

K zavařování vám postačí mikrovlnná trouba a sklenice se šroubovacími uzávěry. Ořechy naskládejte do sklenic a bez víčka je vložte do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon po dobu 3 minut. Poté pevně uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte sklenici vychladnout a víčko zatáhnout. Takto máte ořechy kdykoliv po ruce, ať už k vánočnímu pečení nebo kdykoliv v průběhu roku.

A tady čtěte fascinující příběh českého kuchaře, který pekl dobroty i pro britskou královnu:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články