Vlašské ořechy: Jak je správně sušit a skladovat, abyste z nich měli to nejlepší cukroví

3. listopadu 2019
Pixabay.com
Pixabay.com

Podzim je ideálním časem obstarat si vlašské ořechy, bez kterých to už za pár týdnů nepůjde. Jsou totiž častou součástí vánočního pečení a správné cukroví se bez nich neobejde. Víte ale, jak je správně sušit a hlavně jak dlouho?

Sušení ořechů

Jestliže dostanete darem nebo si koupíte vlašské ořechy čerstvě sbírané a nevyloupané, je potřeba důkladné sušení. Vlašské ořechy jsou náchylné na plíseň, pokud na ně působí vlhkost. Ořechy se nejprve musí zbavit zelené nebo hnědé měkké slupky. K této práci je vhodné použít k ochraně rukou pracovní rukavice, protože slupky barví a toto barvivo těžko z rukou smyjete.

Následně ořechy v tvrdých slupkách vyskládejte na plechy nebo síta, nejlépe jen v jedné vrstvě, aby měly přístup vzduchu a mohly rovnoměrně schnout. Pakliže nemůžete sušit pouze v jedné vrstvě, občas je rukou prohrňte. Sušit můžete na sluníčku nebo doma. Důležité je, aby prostředí bylo teplé a suché. Nikdy však nesušte intenzivním teplem. Doba sušení je přibližně jeden měsíc.

Skladování ořechů

Nevyloupané a dobře vysušené vlašské ořechy můžete skladovat celý rok většinou bez obav, že by plesnivěly nebo žlukly. Nasypte je do prodyšného pytle, síťky nebo do dřevěných bedýnek. Skladujte na suchém a tmavém místě. Pytle můžete zavěsit třeba na trám. Pod bedýnky vyskládané na sebe je vhodné dát jednu bedýnku prázdnou, aby ořechy byly minimálně půl metru od země.

Zavařování a zamrazování ořechů

Ne každý má doma dostatek skladovacího prostoru pro uchovávání ořechů a dalších potravin. Přesto nemusíte zoufat. Existují možnosti, jak i vyloupaná jádra vlašáků uchovat na dlouhou dobu. Ke zmrazení nasypte ořechy do pevně uzavíratelných sáčků nebo do uzavřených misek.

K zavařování vám postačí mikrovlnná trouba a sklenice se šroubovacími uzávěry. Ořechy naskládejte do sklenic a bez víčka je vložte do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon po dobu 3 minut. Poté pevně uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte sklenici vychladnout a víčko zatáhnout. Takto máte ořechy kdykoliv po ruce, ať už k vánočnímu pečení nebo kdykoliv v průběhu roku.

A tady čtěte fascinující příběh českého kuchaře, který pekl dobroty i pro britskou královnu:

Zavří­t reklamu