Lahodná ořechovka: Tradiční likér babiček našich babiček

Ořechový likér je skvělý na posílení a pročištění organismu.
Zdroj: flickr
Ořechy neobsahují žádné prázdné kalorie, přesto jsou nutričně bohaté.Ve středověku se používaly hlavně na odpuzování hmyzu.Lidská vynalézavost nezná hranic, a tak se zrodila ořechovka.Při střídmé a uvážené konzumaci může mít kladné zdravotní účinky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Tento likér se těší oblíbenosti nejen díky své chuti, ale také pozitivními účinky na kardiovaskulární systém a trávení. Ořechovku si můžete doladit dle svých chutí, fantazii se meze nekladou.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 31. 10. 2018 12:25

Tradiční český likér se vyrábí v jakostním lihu macerací nezralých plodů ořešáku. Přidat do výluhu se poté může prakticky cokoliv, záleží na mlsném jazýčku budoucího konzumenta. Jedná se ale především o bylinky, ovoce, koření a med.

V dobách dávno minulých, tedy ve středověku, se ořechy používaly primárně jako odpuzovače hmyzu a prevence vzniku plísní. Zjistilo se také, že ořechy mají velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Nebyl by to člověk, aby ho nenapadlo naložit ořechy do alkoholu a díky tomu se zrodila ořechovka.




Pokud mluvíme o zdraví, ořechovka je plná vitamínů i když se jedná o alkohol. Macerování je totiž metoda, která z ořechů vytáhne nejen jejich chuť, ale spolu s ní i všechny blahodárné látky, takže vaše tělo není ochuzené ani o hromadu zdravých látek.


Ořechy by se daly nazvat „superpotravinou“. Neobsahují žádné prázdné kalorie, přesto jsou nutričně bohaté. Najdete v nich vitamíny B1, B6 a E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Pokud se nebudete likérem prolívat po litrech, ale dopřávat si ji střídmě, pozitivně se to odrazí na žaludku, játrech, srdci, oběhové i nervové soustavě. Zároveň je tento ořechový likér skvělý i na posílení a pročištění organismu. Samotné slupky nezralých ořechů obsažené v mnohých distribuovaných ořechovkách slouží jako prevence proti nádorovým onemocněním.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články