Nevítaný host v domě a mýty o něm: Co dělat, když se k vám nastěhuje škvor?

Nevítaný host v domě a mýty o něm: Co dělat, když se k vám nastěhuje škvor?
Zdroj: Pixabay.com
Na škvora můžete narazit hlavně v přírodě, když se vám nastěhuje do spacáku.Odnést si ho můžete i ve vypraném prádle, které sušíte venku.Zabydlet se může ve vašem špajzu.Nemusíte kvůli němu panikařit, škvor v uchu je jen mýtus.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zřejmě žádná z žen si nelibuje v přítomnosti hmyzu. To obzvláště platí, když se onen hmyzák ocitne u vás doma. Pavouci a mouchy jsou relativně častými návštěvníky všech domácností a jejich přítomnost více či méně už téměř ignorujete. Co když se vám ale do ložnice nastěhuje škvor?

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 08. 2020 08:48

Výskyt hmyzích obyvatel planety v bytě nebo domě se obecně bere jako špatné znamení. Možná, že není dost uklizeno, že je někde něco plesnivého – brouci a jiná havěť zkrátka nejsou v lidských příbytcích vítáni. Navíc, co se týká škvorů, jejich společnost vás znervózňuje o to víc, protože po světě koluje fáma, že vám vlezou do ucha. Tam se prý zabydlí, nakladou vajíčka a malí škvoříci vám sežerou mozek.

Hloupá pověra

To je samozřejmě naprostá hloupost. Entomologové z Přírodovědecké fakulty UK v Praze vás uklidní. Lidské ucho je podle odborníků ne úplně vyhledávaným útočištěm jakéhokoliv brouka. Díky mazu, který se uvnitř nachází, působí na hmyz dokonce odpudivě. A i kdyby se něco takového přihodilo - s největší pravděpodobností někde v kempu, kde budete spát pod stanem nebo širým nebem - většina broučků se bude co nejrychleji pakovat z vašeho ucha pryč.

Stejně tak vám škvor neproštípne kůži. Jeho kusadla na to nejsou dostatečně silná. I když ho vezmete do ruky a malý nezbeda se bude bránit, maximálně pocítíte něco jako bodnutí od komára.

Oblíbená místa škvorů

I když je vaše ucho už nyní v bezpečí, stejně jste ráda, když víte, že počet obyvatel domácnosti je stále stejný a nezvýšil se ani o jednoho malého přistěhovalce. Škvoři mají rádi temná místa, vykouknout na vás mohou ze spíže, nebo se budou ukrývat kdesi vzadu v poličce v kuchyňské lince. Když venku svítí slunce a vy sušíte prádlo na zahradě, domů si ho můžete přinést i s vypraným oblečením.

Jak se zbavit škvorů

Pokud se štítíte chytat škvory rukama, existují dva jednoduché způsoby, jak se jich zbavit. Jako první můžete zkusit nalít do víčka od zavařovací sklenice rostlinný olej. To pak položte někam na zem, nejlépe do kouta, abyste do něj sama nešlápla, nebo na místo, kde tušíte, že by mohl škvor bydlet. Ten se pak ve víčku jednoduše utopí.

Jestliže nemáte doma malé dítě nebo zvíře, které by mohlo být alergické nebo jinak trpět, až budete po bytě pobíhat s rouškou a sprejem, je pro vás vhodnou možností zajít do kteréhokoliv hobbymarketu a tam vám už zajisté nabídnou celý regál přípravků na hubení hmyzu.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články