Objevily se ve vašem bytě štěnice? Na tyto potvory jste krátcí

Štěnice sami nemáte šanci porazit
Zdroj: pixabay
štěnice se hubí opravdu špatněŠtěnice si můžete domů přinést například z dovolenéŠtípance umí bolet

Každý rok se objeví mnoho lidí s tím, že doma našli štěnice. Tento nepříjemný škodič a cizopasník je nevítaným hostem každé domácnosti. Když ho doma naleznete, nebojte. Dá se zneškodnit a rozhodně to není jasný důkaz toho, že je vaše domácnost špinavá.

Redaktor
Redaktor 18. 05. 2018 15:13

Jak poznat přítomnost štěnic?

Štípance – štípance od štěnic poznáte lehce. Nezabírají na ně postřiky proti komárům. Komár vás hlavně ďobne jen někde, ale od štěnic jste pokousáni opravdu všude a na mnoha místech, kam by se komár nemohl dostat. Například pod peřinu. Kousnutí si nemusíte nutně všimnout. Můžete tedy mít doma štěnice a přitom o tom chvilku ani nevědět. Což je docela problém, protože se opravdu rychle množí. Štěnice také spolehlivě usvědčí jejich vlastní trus. Vypadá jako malé černé kapičky, které jdou krásně setřít vlhkým hadrem. Jedná se o natrávenou krev.

Jak na ně?

Štěnice jsou odolné vůči běžným přípravkům a především si žijí skrytý život. Vylézají hlavně v noci. Biolity, které koupíte v drogeriích, na ně neplatí. Bez potravy také vydrží celkem dlouho. Jak je vyhubit? Velice rádi bychom vám napsali, že máme v rukávu pár es, kterými tyto malé pijavice vyhubíte. Žádné babské rady nejsou. Na štěnice vyzrají pouze profesionálové. Vyhubit je svépomocí nelze. Utratíte zbytečné sumy za biolity, které na ně nepůsobí, a budete oddalovat jejich hubení do té doby, než se u vás rozmnoží úplně. Jakmile zjistíte, že máte doma štěnice, na nic nečekejte a okamžitě volejte profesionální deratizéry.

Sami vše jen zhoršíte

Pokud zjistíte, že máte doma štěnice a začnete tyto volně dostupné prostředky aplikovat, způsobíte rozehnání štěnic po celém bytě. Tyto volně dostupné prostředky totiž obsahují jen velmi malou koncentraci účinné látky. Štěnice nezabijí, ale mají repelentní účinek. To znamená, že štěnice vyruší. Ty se dají do pohybu a umístí se na místa, která nejsou ošetřena – nejačastěji tedy do lišt kolem postelí, do škvír v omítce, za futra, ale mohou jít i dále do bytu. V těch horších případech putují některé z nich až do sousedních bytů.

Jak se k vám dostaly?

Často si je lidé mohou přivézt jako černé pasažéry v kufru z dovolené. Během pobytu v napadených prostorách se mohou štěnice dostat do vašich věcí (například když dáte zavazadlo pod postel, sbalíte ji s pyžamem a podobně) Proto je dobré vždy před ubytováním prohlédnout důkladně celou postel – rošt, záhyby matrace, škvíry, úložné prostory postele a podobně. Velký pozor dejte na nábytek, který jste koupili v bazaru. Štěnice rády vyhledávají staré skříně a almary, kde čekají na příležitost. Možná je také migrace ze sousedního bytu, který je již nějakou dobu napaden a štěnice z něj migrují (což je jejich přirozenost). Ideální cestou jsou stoupačky v jádru, trubky topení, putují však také dveřmi a okny.  Za potravou jsou štěnice schopny urazit během jediné noci až 50 metrů a svého budoucího hostitele cítí i přes zeď. Nestyďte se tedy ohlásit výskyt štěnic deratizující firmě. Štěnice opravdu nemusí nutně znamenat, že žijete ve špíně. I do vydesinfikované a čisté domácnosti mohou štěnice přijít.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články