Otravné octomilky. Co udělat, aby se k vám už nikdy nevrátily

Octomilky jsou drobný dvoukřídlý hmyz, který se obzvláště na konci léta stává pohromou domácností. Existuje řada babských rad, jak se jich zbavit, nejčastěji jsou zmiňované tři.
Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5 André Karwath aka Aka – Vlastní dílo

Octomilky jsou prokletím našich domácností. Málokdo má to štěstí, že mu na přelomu léta a podzimu neobsadí kuchyň hejna tohoto titěrného otravného hmyzu. Zbavit se jich dá jen velmi těžko, mnohem lepší je prevence. Co tedy udělat, aby se k vám octomilky už nikdy nenastěhovaly?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 27. 09. 2019 18:00

Octomilky jsou maličké mušky, kterým se lidově říká banánové nebo vinné. Nemají sice negativní vliv na naše zdraví, ale kdo by o hejna malých otravných tvorů stál, že…

Důležitá je především prevence

Hodně větrejte

Octomilky naprosto nenávidí průvan. Pokud se jich chcete zbavit, hodně doma větrejte. Pokud už se venku ochladilo, stačí použít větrák.

Pozor na odpadky

Oblíbeným útočištěm octomilek je i odpadkový koš. Takže zapomeňte na lenost a vynášejte odpadky každý den.

Na odpady s chemií

Místa, která octomilky milují, jsou i odpady u dřezů, vany nebo umyvadla. Ty stačí jednou denně propláchnout vařící vodou a přidat trochu jedlé sody, to je nejlepší prevence.

S ovocem do spíže

Ovoce na míse sice vypadá nádherně, ale teď na podzim ho spíše než jako ozdobu stolu uložte do dobře větrané spíže. A hlavně banány, o kterých už byla řeč - ty octomilky prostě milují.

Úklid není zbytečnost

Sice není zrovna ekologické plýtvat, ale přezrálé ovoce a zeleninu bez milosti vyhoďte přímo do popelnice před domem. Předejdete tak tomu, že během chvilky octomilky nakladou stovky vajíček i na ovoce čerstvé. Zbytky jídla vždy zabalte do potravinové fólie a uložte v chladničce. Octomilky stejně jako průvan nenávidí zimu, takže tam se vám nedostanou. Jedlou sodou vydrhněte i kuchyňskou linku.

Pozor na pokojovky

Pokud je zbytečně přeléváte, jsou pokojové rostliny rovněž zdrojem octomilek. Příliš vlhká zemina je totiž přímo ideální k nakladení stovek vajíček.

A CO DĚLAT, POKUD UŽ S OCTOMILKAMI BOJUJETE? ČTĚTE ZDE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články