Do ledničky ne: Jak skladovat česnek, aby vydržel co nejdéle?

Česnek je přírodní antibiotikum, které je mnohdy lepší než kterýkoliv chemický lék.
Zdroj: unsplash.com
Lednice není ideálním místem pro skladování česneku.Česnek má rád tmu a sucho.Vypěstovat si ho můžete i vy sama doma.Přidávat ho můžete do různých pokrmů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Ráda byste se vyhnula nachlazení a chřipce? Nechce se vám v lékárně utrácet za pilulky, které si stejně každé ráno zapomenete vzít? Existuje mnohem jednodušší a efektivnější způsob, jak se bránit proti bacilům, které nyní číhají na každém rohu. A nemusíte se kvůli tomu nijak extra namáhat.

Redaktor
Redaktor 03. 10. 2018 10:56

Pokud vás obtěžuje i cesta do obchodu, přírodní zabiják bacilů si vypěstujte doma. Je jím „obyčejný“ česnek. Připravte si z něj tak oblíbenou česnečku, vyrobte si pastu nebo ho naložte a vylepšete s ním svůj salát. Přírodní antibiotika budete tak konzumovat přirozeně a nebudete muset ráno ve spěchu cupitat v botách z předsíně do kuchyně pro prášky z lékárny.

Koupí česneku v obchodě chybu neuděláte, ale je jasné, že když si ho vypěstujete sama doma, chuť bude výraznější. Jeho opečovávání není nijak náročné, nepotřebuje pravidelně zalévat a je schopný se takříkajíc postarat sám o sebe. Kromě toho, že obsahuje spoustu antioxidantů, díky kterým je výborným parťákem do chladného počasí, se vám bude hodit i jako běžná surovina v kuchyni.




Česnek má rád tmu a sucho. Nejvhodnějším místem pro uchovávání je tedy komora nebo sklep, kde je teplota mezi 15 a 20 °C. Není proto nejideálnější dávat ho do lednice, kde je vysoká vlhkost. Jestliže nemáte jinou možnost, alespoň jej proložte papírem, který onu vlhkost nasaje a vložte jej do uzavíratelné nádoby. Rozhodně však ne do igelitového pytlíku, paličky potřebují alespoň trochu dýchat.


Další možnou variantou je papírová krabice. I do ní však udělejte pár dírek, aby měl česnek přísun vzduchu.


Pokud chcete česnek sušit, nakrájejte ho na tenké plátky. Ty pak jednoduše dejte k radiátoru nebo do sušičky.


Máte-li doma celý cop, je možné jej v komoře zavěsit. Cop ale pověste kořenem nahoru. Vydrží pak déle a nebude mít tendenci dále růst. Suché prostředí také zabrání plesnivění a díky tomu vám česnek vydrží až do jara.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články