Zhoršila se vám pleť, jste nervózní, potíte se? Možná trpíte jednou zákeřnou nemocí

Zhoršila se vám pleť, jste nervózní, potíte se? Možná trpíte jednou zákeřnou nemocí
Pořiďte si do bytu optimální stíněniOdbourejte stres a žijte v příjemném a zdravém prostředíStínění a žaluzie nejsou jen pěkným designovým doplňkemPokud neustále pracujete, můžou přijít i neovladatelné bolesti hlavy+ 1 fotka+ 2 fotky

K tomu, abyste bez potíží fungovali v každodenním životě, potřebujete ideálně teplotu prostředí mezi 19 až 20 stupni Celsia. Vyplývá to z rozsáhlé studie provedené v roce 2003 v Anglii, která už tehdy upozornila na to, že stoupne-li okolní teplota o pět stupňů, schopnost podávat plnohodnotný výkon klesne o čtvrtinu a když přesáhne třicítku, tak téměř o polovinu.

Petra Járková
Petra Járková 28. 05. 2019 16:00

Lidé citliví na horko tvoří přes polovinu populace

Vědci tvrdí, že pocit tepelné pohody závisí na prostředí a jeho tepelné vodivosti. Proto také pociťujeme třicetistupňovou vodu jako teplou, zatímco 30 °C teplý vzduch už vnímáme jako horký. Tělo při této hodnotě totiž absorbuje jak sálavé teplo ze slunce a vzduchu, tak z okolních předmětů a různých elektrických přístrojů v domácnosti. Přitom i naše vnitřní orgány mají různou teplotu – nejteplejší jsou játra (39 °C) a nechladnější je kůže. Při stoupající teplotě spouští tělo obranné mechanismy v podobě pocení. S teplotou nad nad 25 °C se termoregulace hůře vypořádává a vyšší teplotní rozdíly už zvyšují riziko kardiovaskulárních potíží zejména u starších osob. Lidé velmi těžce snášejí teplý a zároveň vlhký vzduch. Kapky potu při silném pocení stékají z povrchu kůže bez odpařování, takže nemají potřebný zchlazovací účinek. Pak nastává přehřátí organismu.

Horko spouští environmentální stres

Vliv vysokých teplot ohrožuje tepelný komfort organismu a v extrémních případech i jeho existenci. U většiny lidí má environmentální stres za následek pokles výkonnosti, celkové zpomalení tempa, zhoršuje koordinaci pohybů a oslabuje i psychiku. Tropické tepoty omezují repertoár všech možných činností i požitek z nich a mají za následek výkyvy nálad, vyvolávají stres a nervozitu, lidé jsou podrážděnější a agresivnější. Navíc se jim v noci hůře spí, probouzejí se unavení, neodpočinou si. Ani naše pleť na tom není dobře. To všechno jsou faktory, které mají vliv na celkový psychický stav i na kognitivní funkce, jako je vnímání, paměť a soustředění. Reakce jsou samozřejmě individuální, u někoho vedro vyvolává impulzivní reakce, u jiného způsobuje pocity únavy či apatie.

Omezte horko v bytě

Letní tropická vedra nás vždy znovu přesvědčí o tom, že se ani ve středoevropských podmínkách neobejdeme bez důkladného stínění a vhodných způsobů větrání bytů. Výběr stínění závisí na typu budovy, orientaci místností na světové strany a na individuálních požadavcích na vnitřní klima každého bytu. Pak si snad konečně s touto zákeřnou nemocí poradíte jednou provždy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články