Jak na octomilky. Tři domácí pasti, která z nich funguje nejlépe?

Jak na octomilky. Tři domácí pasti, která z nich funguje nejlépe?
Zdroj: Lifee.cz/Jan Jánský
Octomilky jsou drobný dvoukřídlý hmyz, který se obzvláště na přelomu léta a podzimu stává pohromou domácností. Existuje řada babských rad, jak se jich zbavit, nejčastěji jsou zmiňované tři. Otestovali jsme je!Prvním z tipů, jak se zbavit octomilek, je použít lahev s kolou a do víčka udělat malý otvor. Vůně nápoje by měla hmyz vlákat otvorem dovnitř lahve, ze které pak už nenajde cestu ven.Druhá domácí past na octomilky funguje takto: Do skleničky nalijte víno, přes skleničku natáhněte potravinovou folii a špejlí do ní udělejte několik malých děr. Hmyz otvory vletí dovnitř, kde už zůstane.Děr nemusíte do potravinové folie dělat mnoho.+ 6 fotek+ 7 fotek

Na přelomu léta a podzimu se do našich domovů dostanou nepříjemní vetřelci. Octomilky jsou maličké mušky, kterým se říká také vinné či banánové. Existuje řada doporučovaných rad, jak se tohoto otravného hmyzu zbavit. Který způsob je nejefektivnější?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 26. 09. 2019 15:11

Octomilka obecná či octomilka velká se čas od času objeví v každém domově, kde se vaří. Tyto malé mušky mají nejraději odpadkové koše, sladké šťávy, zbytky vína nebo kvasící pivo. Stačí jim ale i koš s ovocem, kde rády nakladou vajíčka, třeba právě na banány. Kromě toho, že octomilky škodí potravinám, navíc přenášejí plísně, bakterie, hnilobu (zejména u pokojových květin) a kvasinky.

Co s octomilkami, když už obsadily domácnost?

Na internetu najdete řadu způsobů a babských rad, jak se octomilek zbavit. Jednou z nich je například vysávat je vysavačem, což je ovšem poměrně zdlouhavé - musíte vysavač pouštět co chvíli. Pohodlnější je připravit pasti z toho, co máte běžně doma. Jaké výsledky můžete očekávat?

Jedna z babských rad říká, že je dobré použít nedopitou lahev s kolou, kdy do víčka jednoduše uděláte vletové otvory. Octomilky mají výborný čich, takže je má vůně koly nalákat dovnitř lahve, ze které pak nenajdou cestu ven.

Jiná rada tvrdí, že nejvhodnější je použít skleničku, do které nalijete víno a přetáhnete ji potravinářskou fólií. Do té pak špejlí uděláte několik vletových děr. Past funguje na obdobném principu jako ta s kolou.

Poslední často zmiňovaná rada JE speciální "koktejl" z octa, cukru a jaru. Skleničku s tímto obsahem už ničím přikrývat nemusíte. Ocet a cukr má octomilky spolehlivě přilákat, jar je pak rychle usmrtí.

Test: Která z babských rad funguje nejlépe?

Redakce Lifee.cz otestovala všechny tři možnosti. Lahev s kolou a propíchnutým víčkem, skleničku s vínem a potravinářskou folií i skleničku s mixem z octa, cukru a jaru jsme nechali dvanáct hodin na kuchyňské lince.

Výsledek hovoří jasně: Lahev s kolou prakticky vůbec nefunguje, chytila se do ní jediná octomilka. Sklenička s vínem je podstatně úspěšnější. Jednoznačným vítězem je ale "smrtící koktejl" z octa, cukru a jaru. Do této pasti se nachytaly desítky octomilek.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články