Září na zahradě: Sklizeň posledních plodů i hrabání listí

Podzimní zahrada dává plnou náručí
Zdroj: Pixabay
Jablka a švestky jsou synonymem podzimu.Ostružin jsou nyní plné lesy.Podzimní zahrada dává plnou náručí.Hrušky k podzimu patří.+ 1 fotka+ 2 fotky

Léto je pryč a o své slovo se pomalu začíná hlásit podzim. Září je tak měsícem, kdy musíte na zahradě nejen sklízet, ale i máknout, abyste ji připravili na zimu. Kromě pravidelné péče o trávník - tedy jeho sekání, zavlažování a hnojení - z něj nyní budete muset odstraňovat spadané listí. A nejen to.

Petra Járková
Petra Járková 14. 09. 2019 10:00

Zelenina

Vrcholí sklizeň zeleniny, proto nezapomeňte, že zalévání a okopávání plodin je nezbytným předpokladem bohaté úrody. Zejména při suchém počasí však platí, že jedno okopání nahradí dvoje zalévání. Především půdy slévavé s tendencí vytváření půdního škraloupu musíte soustavně udržovat nakypřené.

Výsev na jaro

Ven na záhony vysévejte zeleninu pro jarní sklizeň. Celý měsíc je ideální pro špenát, zkuste odrůdy Emilia F1, Winter Riesen, koncem září vysévejte polníček nebo také ředkvičky, kopr, petržel a mrkev.

Bylinky

Vytrvalé druhy, které přezimují venku, jsou máta, oregano, tymián, šalvěj a rozmarýn. Tyto byliny ke konci měsíce nastelte listím nebo slámou, abyste ochránili jejich kořeny.

Levandule

Aby levandule i v našich podmínkách dobře vypadala a bohatě kvetla, v polovině září ji naposledy sestřihněte.  Spodní části stonků tak stihnou do zimy obrazit a dobře přezimovat.

Trvalky

U trvalek průběžně odstraňujte květenství. Přihrnujte je zeminou nebo přidávejte kvalitní kompost, aby do zimy nezůstaly odhalené kořenové krčky. Rovněž můžete trvalky v září vysazovat.

NA ZÁŘIJOVÉ ZAHRADNÍ PLODINY  SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články