Vyndej ten palec!

Mnoho dětí si cucá své palečky
Zdroj: pixabay
cucání palce je u dětí častým zlozvykemKdyž vezmete své dítě do kolektivu, může na cucání zapomenout

Vypadá to sice roztomile, ale je to celkem problém. Tento nepříjemný zlozvyk trápí mnoho dětí a může mít také trvalé následky. Mezi ně patří nejenom předkus, ale také to může vést až k deformování palce. Jak se dá tomuto zlozvyku odnaučit?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 15. 05. 2018 10:08

Vyměňte palec za dudlík

Jestli vaše dítko nedosáhlo věku jednoho roku, zkuste mu místo palce podstrkávat dudlík. Dudlík je k dětskému chrupu mnohem šetrnější.

Zabraňte cumlání palce

Děti mají cucání palce spojené s rituálem. Cucají si palec, především když usínají, při stresu nebo při hladu, nebo když se jednoduše nudí. Vysledujte pravý spouštěč cumlání a zkuste se mu vyvarovat. Dávejte dítě včas spát. Z únavy si může začít cucat palec, dbejte, aby nebylo přetažené, aby dostatečně jedlo a pilo a nevystavovalo se stresu.

Odveďte jeho pozornost jinam

Dítě sledujte a při prvním náznaku cucání palce mu odveďte pozornost jinam. Zabavte ho. Funguje to lépe než křik, nadávky a napomínání. Stres u dětí naopak cucání palce více spouští.

Použijte speciální hořké laky na nehty

Tyto přípravky se smějí používat u dětí starších 2,5 roku a jsou velice účinné. Dítě si cucání tak moc zprotiví, že samo cucat přestane. V extrémních případech si na ošklivou pachuť zvykne a cucat bude vesele dál. I to se může stát.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články