Jste v presu a nestíháte? 7 rad, jak si vše naplánovat tak, abyste se ze všeho nezhroutili

stres, žena
Zdroj: pixabay

Vše se na vás valí. Nestíháte, a když si představíte, co všechno vás ještě čeká, jdou na vás mrákoty. Vstáváte brzy ráno, kmitáte jak zběsilí, ale stejně stihnete tak půlku práce. Jak z tohoto neuvěřitelného kolotoče vyváznout a alespoň na chvilku se zastavit?

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 05. 2018 08:49

Uvědomte si, že nestíháte

Přiznejte si to. Nestíhám a potřebuji to řešit. To, že nestíháte, není vaše selhání. Vždyť jsme jen lidi, ne stroje.

Zastavte se

Zní to sice absolutně nelogicky, ale je to nejlepší možnost. Je opravdu potřeba, abyste si na sebe udělali alespoň chvilinku čas. Někomu stačí 15 minut, jinému zase hodina. Zkuste vypnout mozek. Jděte se projít, uvařit si čaj a lehnout si na sluníčko na terasu nebo si jen hodit šlofíka. Nikdo nevydrží jet nonstop.

Sepište si, co všechno musíte ještě stihnout

Udělejte si ve vašich úkolech pořádek a pořádně si vše rozepište. Při rozepisování si vše třiďte. Na důležité a méně důležité. Sepište si jak pracovní, tak osobní úkoly a povinnosti. Když si vše sepíšete, zjistíte, že některé úkoly jsou naprosto zbytečné a třeba je i vyřadíte.

Začněte pozvolna

Máte za sebou psychicky vyčerpávající práci. Zkuste do toho znovu naskočit pozvolna. Začněte obyčejným mytím nádobí. V klidu si ho umyjte a postupně se vracejte k ostatním činnostem. Perfektně vás to nakopne.

Zvolněte

Ze sta procent klesněte na padesát. Minimálně na dvacet - co se týče domácnosti. Nemusíte po vyčerpávající práci ještě chodit doma s hadrem a kýblem a vše pracně leštit. Doma to stačí opravdu jen tak letem světem uklidit. Zjistíte, že máte najednou více času a můžete jít dokonce i na kafe s kamarádkou. V práci je třeba pracovat, ale domov slouží hlavně k odpočinku a k relaxu. Nestaňte se otroky vlastní domácnosti.

Naučte se říkat ne

Ne všem se holt můžete zavděčit. Naučte se říkat pozoruhodné slůvko NE. Když vás někdo o něco poprosí a vy cítíte, že byste se opět dostali do šíleného kolotoče a presu, nestyďte se ho odmítnout. Nejste ničí sloužící. Máte svobodnou vůli. Nikdo vám za vaše odmítnutí jistě hlavu neutrhne.

Plánujte si pauzy

Když je toho moc, občas máme tendenci sklouznout k prokrastinaci a místo abychom pořádně mákli, sjíždíme raději Facebook nebo YouTube. I pauzy je dobré si pořádně promyšleně naplánovat. Nesmí být příliš časté a dlouhé, jinak vykolejíte ze svého pracovního tempa, ani příliš krátké a vzácné. To si zase neodpočinete vůbec.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články