Syndrom nedělního odpoledne. Proč máme poslední den v týdnu deprese a jak je překonat?

Syndrom nedělního odpoledne. Proč máme poslední den v týdnu deprese a jak je překonat?
Zdroj: Pixabay.com
Neděle, jeden ze dvou volných dnů v týdnu, nabízí prostor pro odpočinek, zábavu a potěšení. A přece je pro mnoho z nás synonymem úzkostí, depresí nebo dokonce paniky. Nedělní odpoledne, večer a v noci pak zažíváme stres, přesný opak toho, co bychom zažívat mohli.Existují metody, se kterými můžeme stresové stavy zažívané v neděli překonat. Odborně se tyto stavy nazývají syndrom nedělního odpoledne, také nedělní blues nebo blues nedělní noci. Psychologové je vysvětlují jako stresovou odezvu organismu, který se tak připravuje na budoucí nebezpečí.Jako nebezpečí vnímáme začátek nového pracovního týdne. Částečně si však pondělní den ztrpčujeme sami tím, jak příjemně vnímáme pátek a jak lehce přesouváme úkoly z pátku na pondělí.Přestože v pátek z práce odcházíme nadšení, často za sebou necháváme mnoho nevyřešených úkolů. A tyto úkoly nás doženou ještě dřív než v pondělí. Začnou nás stresovat již v neděli, právě v podobě syndromu nedělního odpoledne.+ 1 fotka+ 2 fotky

Neděle, jeden ze dvou volných dnů v týdnu, nabízí prostor pro odpočinek, zábavu a potěšení. A přece je pro mnoho z nás synonymem úzkostí, depresí nebo dokonce paniky. Nedělní odpoledne, večer a noc pak zažíváme stres, přesný opak toho, co bychom zažívat mohli. Tato hrůza však není s nedělí spojena neoddělitelně. Dá se s tím něco dělat.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 05. 04. 2020 11:08

Existují metody, se kterými můžeme stresové stavy zažívané v neděli překonat. Odborně se tyto stavy nazývají syndrom nedělního odpoledne, nedělní blues nebo blues nedělní noci. Psychologové je vysvětlují jako stresovou odezvu organismu, který se tak připravuje na budoucí nebezpečí.

Jako nebezpečí vnímáme začátek nového pracovního týdne. Částečně si však pondělní den ztrpčujeme sami, už jenom tím, jak příjemně vnímáme pátek a jak lehce přesouváme úkoly z pátku na pondělí.

Až se tě pondělí zeptá: Jaký byl pátek?

Pracovní morálka v pátek bývá na bodu mrazu. Lidé už před sebou vidí nadcházející víkend, plánují a těší se na volno. Pracovní úkoly nezřídka odkládají na nový týden. Kdo z nás to nedělá?

Přestože v pátek z práce odcházíme nadšení, často za sebou necháváme mnoho nevyřešených úkolů. A tyto úkoly nás doženou ještě dřív, než přijde pondělí. Začnou nás stresovat již v neděli, právě v podobě syndromu nedělního odpoledne.

S pátečním nadšením bychom mohli mnoho pracovních úkolů zvládnout tak, že by nás pak nemusely strašit o víkendu. S trochou snahy bychom koncem týdne v práci mohli nechat čistý stůl a víkend si užívat s čistou hlavou. Nezní to dobře?

Stereotypy psychice nesvědčí

Původcem nepříjemných pocitů, které zažíváme před začátkem pracovního týdne, může být nuda a rutina. Pokud se pracovní dny změní v nudný stereotyp, víkend vnímáme jako možnost úniku. Jenže na to jsou dva dny příliš krátká doba a v neděli, s koncem volna, se tak zákonitě dostaví skleslost.

Stereotyp přitom mohou nabourat i malé změny, stačí i do pracovních dnů zařadit nějaké zpestření, zábavu nebo koníček. Stačí nabourat strukturu týdne, kdy pět dnů věnujeme práci a dva dny svým zálibám. Pokud nás baví například sport, nemusíme přece sportovat pouze o víkendech, i v týdnu se dá najít čas pro sebe.

Správný time management pomáhá proti Syndromu nedělního odpoledne. VÍCE SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články