Matka své dítě bezpodmínečně milovat nemusí. Lze si k němu uměle vybudovat vztah?

poporodní psychozu není dobré podcěňovat
poporodní psychozu není dobré podcěňovatMnoho žen se o svých pocitech stydí mluvitbojí se, že by je okolí odsoudiloPřitom se lékaři s poporodní depresí setkávají denně+ 1 fotka

Když se narodí miminko, má být novopečená maminka šťastná. Jiná eventualita neexistuje. Takže vlastně můžeme říci, že jednoduše musí být šťastná, protože to okolí tak chce. Nikdo už ale nenahlédne pod slupku žen, které hormonální tlak neunesou a projeví se u nich poporodní deprese, o které se mluví málo, přitom se s ní v porodnicích lékaři a sestry setkávají často. K porodnictví tedy neodmyslitelně patří.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 30. 05. 2018 17:49

S příchodem nového člena rodiny se všechno změní. A když všechno, tak opravdu všechno. Nejenže vám přibude sice krásná, ale neuvěřitelně náročná povinnost, ale velké změny se budou dít především ve vás samotných. Některé matky zažívají tak velké deprese, že mohou své dítě začít nenávidět a dokonce mu i ublížit.

Po porodu

Po náročném porodu jsou hormony v těle ženy jako na horské dráze. Tělo se snaží vrátit do starých kolejí a má plno práce s rekonvalescencí. Hormony se bouří, protože musí zařídit mnoho věcí. Stáhnout dělohu, nalít prsa mlékem, stáhnout pánev a spustit mateřskou lásku. Ženy v tomto období mohou být plačtivé a přecitlivělé. Mohou se cítit vyčerpaně a úzkostlivě. Když ale z celého nově nastaveného kolotoče bouchnou, začne být opravdu zle.

Stydí se o tom mluvit

Tyto stavy postihují mnoho žen. Ony se ale o tom, co cítí, bojí mluvit. Mají v hlavách vštěpeno, že když se jim narodí dítě, mají být šťastné a miminko si užívat. Celé těhotenství se na své miminko těšily, ale najednou místo radosti cítí neuvěřitelnou depresi a především své dítě nemají rády. Bojí se tedy o tom mluvit, aby je okolí neodsoudilo za to, že jsou špatné matky. Tyto stavy se většinou objevují třetí až čtvrtý den po porodu. Vyvrcholí šestým dnem a do 12 dnů odezní.

Poporodní deprese

Pokud tato špatná nálada přetrvá i po 12 dnech, většinou se přehoupne do pravé poporodní deprese. Ta se vyskytuje u 5 až 20 % žen. Objevuje se 3-4 týdny po porodu a může trvat až do osmi měsíců věku miminka. Ženy mají silné výkyvy nálad – z povznesené nálady okamžitě přecházejí do deprese a naopak. Často trpí nespavostí, poruchou chuti k jídlu a uzavírají se před světem, přestanou komunikovat s rodinou i přáteli. V této chvíli je dobré dojít k psychologovi. Neléčená poporodní deprese totiž může skončit tragicky.

Typy poporodních depresí:

Poporodní blues – krátký a mírný poporodní problém

Poporodní deprese - závažná choroba, v ojedinělých případech život ohrožující, psychická choroba. Více na: https://www.maminka.cz/clanek/7-jednoduchych-tipu-jak-se-poprat-s-poporodni-depresi

Laktační psychóza - závažná choroba, v ojedinělých případech ohrožující život matky i dítěte. Žena je v tomto stavu schopna své dítě i zabít.

Jak zatočit s depresí

Dostatečně spát – když miminko spinká, spěte také. I krátký spánek je důležitý.

Komunikujte – setkejte se s maminkami a pořádně si popovídejte. Poznáte, že i jiné maminky mají stejné pocity, radosti i starosti jako vy a můžete se podělit o své zážitky či poznatky.

Neuzavírejte se doma – jděte s miminkem na procházku do parku. Čerstvý vzduch vám udělá dobře.

Vypovídejte se z toho, co vás trápí  Nebojte se o svých problémech mluvit. Najděte si někoho spolehlivého, komu věříte a svěřte se mu.

Udělejte si čas na sebe – Vaše miminko není středobodem vesmíru. V těchto ohledech buďte krapet sobecká. Aby bylo šťastné dítě, musí být šťastná i jeho matka. Na prvním místě tedy buďte vždy vy a až potom vaše dítě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články