Baby blues: Na co si dávat pozor při poporodní depresi?

Poporodní blues je běžnou záležitostí
Zdroj: Pixabay
Vyřešte své stavy úzkosti a hned se vám bude spát lépeZvládněte těhotenství, porod i výchovu s úsměvem na rtechNěkdy je prostě vše nad naše síly, především po poroduSrovnat si musíte vše v sobě a své hlavě+ 1 fotka+ 2 fotky

Vážnými psychickými problémy po porodu trpí celá desetina žen. Jen málo z nich ale vyhledá lékařskou pomoc. Ohrožují tak nejen sebe, ale i své dítě. Co dělat, když vám všechno přeroste přes hlavu a vy nevíte kudy kam? A co může udělat okolí?

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2018 23:36

Poporodní blues

Psychické změny po porodu přirozeně patří k příchodu dítěte na svět. Na vině jsou obrovské hormonální změny, kterými matka prochází. Drtivá většina žen zažije tzv. poporodní blues, pod kterým se skrývá smutek, plačtivost, pocity úzkosti, nespavost a značné výkyvy nálad. Tyto příznaky ale obvykle během několik málo dní samy odezní. Poporodní blues je podle odborníků normální reakcí na to, že se žena stala matkou a není potřeba se jím nějak znepokojovat nebo dokonce mít pocity viny. Cítit se po porodu nešťastně je naprosto přirozené.

Poporodní deprese

Vážnější ale je, když psychická nepohoda přetrvává nebo se dokonce zhoršuje. Deset procent matek po porodu zažije tzv. poporodní depresi, která vyžaduje léčbu a patří do rukou lékaře. V žádném případě se nepokoušejte poporodní depresi zvládnou vlastními silami! Od poporodního blues se liší tím, že sama od sebe nezmizí, její příznaky jsou výraznější a v krajním případě, když se neléčí, může ohrozit matku i dítě.

Vy za nic nemůžete!

Velkou překážkou při zahájení léčby poporodní deprese jsou překvapivě samy nemocné ženy a hlavně jejich okolí. Stále totiž platí, že návštěva psychiatra je vnímaná jako společenské stigma. Při depresi, nebo při pouhém podezření na ni, by měli všichni táhnout za jeden provaz a přesvědčit pacientku o nutnosti řádného vyšetření a odpovídající léčby. Největší chybou je, že okolí pacientky její potíže zlehčuje a bagatelizuje. Na matku, která po porodu prožívá depresi, se tak dívají jako na línou a neschopnou.

S podporou vše zvládnete

Přitom poporodní deprese je léčitelná a dá se dobře zvládnout. Jakmile je včas zahájena léčba, pacientčin stav se zlepší a ona je schopná se normálně starat o své dítě. Lehčí případy deprese jsou v současnosti schopni léčit už i praktičtí lékaři, pouze těžší případy patří do rukou psychiatra. Pouze tehdy, kdy se stav pacientky velmi vážný, je nutná hospitalizace na psychiatrickém oddělení. Obvykle ale postačí ambulantní léčba, kdy pacientka dochází na kontroly k lékaři a užívá léky. Ty se berou delší dobu, minimálně několik měsíců, a to i přesto, že příznaky deprese už odezněly.

Rady pro okolí

V žádném případě její stav nezlehčujte. Zapomeňte na rady, že se má vzchopit a nebýt líná. Tím jí ještě více ublížíte. Už při pouhém podezření na poporodní depresi zajistěte lékařskou pomoc. Pomáhejte s péčí o dítě, jak je to jen možné. Buďte s ní.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články