Účinná první pomoc při vosím bodnutí: Pomůže ocet i chlazení

Vosy umí znepříjemnit život
Zdroj: Pixabay.com

V létě se snadno může stát, že vás u vody nebo třeba při grilování na zahradě nečekaně píchne vosa. Takové vosí bodnutí ale může být velmi bolestivé, někdy dokonce i nebezpečné. Jaká je účinná první pomoc?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 15. 07. 2020 10:00

Vosí bodnutí způsobuje na pokožce nepříjemnou podlitinu červeného zabarvení, která poměrně hodně pálí a může vést i k životu nebezpečné alergické reakci. Navíc hodně záleží také na místě, kam jste žihadlo dostali.

Pomůže chlazení ledem

Pokud vám místo zasažené vosím žihadlem trochu natéká, začněte ho co nejdříve chladit. Vezměte si na pomoc například kostky ledu v igelitovém sáčku. Chladivé účinky mají i některé gely speciálně určené na ošetření hmyzích štípanců. Pokud ale místo i nadále a příliš natéká, je lepší vyhledat lékařskou pomoc.

Ocet nebo cibule

Všestranná cibule pomáhá rovněž v případě vosího bodnutí. Místo šetrně ošetří, zmírní otok, navíc má i protizánětlivé účinky. Jestliže vás bodla včela může cibule vytáhnout z rány i žihadlo. Podobně účinný je také ocet, který má většina z nás doma. Po vosím nebo včelím bodnutí účinně mírní otok, k tomu stejně jako obvaz s cibulí, dokáže obklad z octa dostat včelí žihadlo z postiženého místa. Otékání zastavuje také salátová okurka nebo bílý jogurt. Ten místo zároveň zchladí a uleví tak od nepříjemných pocitů pálení.

Kdy vyhledat lékaře?

V případě, že víte, že jste silně alergičtí na vosí jed, máte možná u sebe adrenalinové pero. To si v případě potřeby můžete vy sami nebo někdo z vašich blízkých píchnout urychleně přímo do svalu. Pokud se objeví jakékoliv další komplikace, neprodleně vyhledejte lékaře. Je ale také možné, že jste o alergii do teď nevěděli, nebo vás vosa bodla například do hlavy, úst či krku a vy najednou rychle otékáte.

Přidat se navíc mohou i další nevolnosti, jako je například bolest a zvracení. V takovém případě ihned vyrazte k lékaři. Pro první pomoc zafungují i léky proti alergii a alergickým reakcím. Obecně také platí, že pokud se otok stupňuje a nemizí, což poznáte tak, že rudne a zvětšuje velikost, je vždy lepší navštívit odborníka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články