Kvalitní oblečení vydrží roky: Pět chytrých rad, jak poznat, za co se nevyplatí utrácet

Kvalitní oblečení vydrží roky: Pět chytrých rad, jak poznat, za co se nevyplatí utrácet
Zdroj: Freepik
I jednoduché tričko do véčka si při koupi dobře prohlédněte. Sledujte rovné švy, kvalitu látky i ušití. Kvalitní kus vydrží roky. Tričko Tommy Hilfiger, 989 KčOblečení vyrobené z mixu přírodních a syntetických látek sdružuje lepší vlastnosti z obou. Třeba rolák z modalu a kašmíru je příjemný, lehký a dobře se udržuje. Intimissimi, 1149 KčPotisky na oblečení musí být stejně kvalitní, jako šití a výběr látky. Modely značky Mikela da Luka mají originální potisky vyvedené ručně. Červené midi šaty, 2890 KčOblečení si vybírejte kvalitní a nadčasové. To splňuje i tmavomodrá vlněná sukně od značky COS za 99 eur.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nákup oblečení je pro mnohé z nás relax a slast. Asi jen málokdo ale nezažila pocit, kdy po kratší či delší době přišel na to, že s nákupem určitého kousku šlápl vedle a pořídil si nekvalitní oděv. Díky našim pěti chytrým tipům už se vám nic podobného nestane.

Radka Franc
Radka Franc 25. 10. 2022 09:00

Víc než kdy jindy se momentálně řeší slow versus fast fashion, tedy kvalita versus kvantita. Jak ale poznat kvalitu, když nejste odborník? Cena napoví, ale řiďte se i dalšími indiciemi.

Dobrý střih a řemeslné zpracování

Tyto dvě věci jsou naprostý základ. Určitě jste to už zažila - líbí se vám svetřík, má skvělý vzor i barvy, ale když si jej vyzkoušíte, nesedí vám. I když má oversized střih, přes hrudník v něm není moc místa a nad pasem divně trčí, vlákna nepruží. Anebo jiný příklad (a bohužel velmi častý). Nové tričko položíte na rovnou plochu a zaměříte se na švy. Pokud nejsou rovné, výrobci si nedali žádnou práci s řemeslným zpracováním. Šití neprobíhá rovnoběžně se směrem vláken a s každým praním se švy budou kroutit víc a víc. Do takových oděvů rozhodně neinvestujte.

Barvy a stálobarevnost

Všichni chceme, aby naše oblečení bylo stejně zářivé a barvy intenzivní, jako v den koupě. Bohužel levné kousky velmi rychle blednou. Občas to výrobci obcházejí upozorněním, že se oděv nesmí prát, například když obsahuje různě barevné bloky. Už předem vědí, že zde není ošetřena stálost barev a ty by se do sebe navzájem vpily. Jenže pokud takový kousek nemůžete prát, vyplatí se vám ho nosit do čistírny, nejedná-li se o drahou látku, jako je třeba hedvábí? My říkáme ne!

Aplikace a potisky

Pokud v jednom obchodě narazíte například na dvě trička za stejnou cenu, přičemž jedno je s potiskem a druhé pouze jednobarevné, můžete si být jistí, že potisk nebude kvalitní. Co se týče například kamínkových aplikací, jestliže už v obchodě vidíte nepravidelnost nalepených kamínků, látku ušpiněnou od lepidla, nebo dokonce odchlipující se aplikaci, takový kus rozhodně nebrat, bude jen hůř.

Látky a vlákna

Kvalitu látky a pevnost vláken můžete vyzkoušet jednoduše. Vezměte oděv do jedné ruky a druhou zatlačte směrem nahoru a pak ji nechte padnout. Pokud je látka dostatečně kvalitní, vlákna hustě utkaná, bude lépe padat dolů. Přírodní materiály, jako je hedvábí, vlna, bavlna a len, jsou skvělé, ale i moderní tkaniva jako modal, viskóza a tencel jsou ceněné pro své vlastnosti, jako je jejich lehkost a vzdušnost. Navíc se nesráží jako například len nebo bavlna. A pak jsou tu látky syntetické, které mají delší trvanlivost než přírodní vlákna – polyester, acryl a umělé hedvábí. Rozhodně nedoporučujeme acetát, který je prodyšný asi jako plastová lahev…

Ale nezříkejte se oblečení, jejichž látku tvoří mix přírodních a umělých vláken. Většinou je zde zachovaný komfort pro kůži a zároveň trvanlivost a snadnější údržba.

Preciznost šití

Jak kvalitně ušité je vaše oblečení, se můžete přesvědčit třeba na lemu rukávu. Pokud není krásně plochý, vytváří boule, z vnitřní strany není dokonalý nebo z něj vyčnívají nitě, máte před sebou laciný kus oblečení. S jistotou vám napoví žehlení. Je-li snadné, oblečení se nekroutí a nesámkuje, je dobře ušité. Podívejte se na vnitřní kapsy, ani zde by šev neměl být zřetelný. U sukně si můžete všimnout, zda je podšívka volně, nebo má spodní lem sešitý s vrchní látkou. Tak by to mělo být.

Pokud se budete řídit uvedenými radami, snáze se zorientujete v široké nabídce oblečení a případně ušetříte peníze za kousky, které za investici nestojí. Tak s chutí na nákupy!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články