Ikonické módní kousky: Malé černé nejsou jen večerní záležitost, skvěle vypadají i k teniskám

Malé černé šaty jako symbol elegance. Proměňte je volbou doplňků na styl Kate Moss, nebo Audrey Hepburn
Zdroj: Freepik
Nádherný klasický střih v midi délce s lodičkovým výstřihem připomíná éru Diora a 50. let. Nadčasové a dechberoucí. Ralph Lauren, 2479 KčElegantní model s nařaseným horním dílem a stojáčkem pomáhá vytvořit siluetu přesýpacích hodin. Trendyol, 769 KčMalé černé šaty mohou mít i netradiční podobu. Tyto v balónovém střihu s ručním glitrovým potiskem doplněné koženými legínami volí rebelky, které se nebojí bořit konvence. Mikela da Luka, 2490 KčMalé černé šaty v maximálně klasickém a lichotivém střihu vám vydrží léta, dají se snadno kombinovat pro mnoho příležitostí. Hugo Boss, 3914 Kč+ 4 fotky+ 5 fotek

V dnešní době se trendy střídají tak rychle, že než se z přehlídkových mol dostanou k zákazníkům, často je jejich největší sláva pryč. V našem seriálu vám proto představíme ikonické kousky, které se z výsluní nikdy neztratily, možná jen během času dostávaly aktuálnější podobu. Na úvod jsou to legendární malé černé šaty.

Radka Franc
Radka Franc 19. 10. 2022 08:00

Malé černé šaty jsou jedním z oděvů, který vydržel desítky let a zůstal ikonickým po celou dobu své působivé historie. Co je na tomto kousku tak zvláštního, že se stal základním kamenem šatníků už po tolik generací? S určitostí to byl návrh Coco Chanel z roku 1926.

Odvážné malé černé šaty jsou oslavou pařížské elegance

Do té doby byla černá spojována především se smutkem a na počátku 19. století byla tato barva rehabilitována jako elegantní barva pro muže. Teprve jednoduchý model Chanel dostupný pro ženy všech tříd ale definitivně změnil pohled na černou barvu a stal se z ní symbol dámského šik stylu a nesporné elegance.

Za úspěchem malých černých šatů stojí i to, že jednoduše neexistuje špatný způsob jejich nošení. Každá nositelka šatům vdechne svou osobnost a smysl pro styl naprosto jedinečným způsobem. Jen si vzpomeňte na dechberoucí spojení malých černých šatů od Givenchyho a perel, jak je představila Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Mimochodem právě tento kousek se roku 2006 prodal v aukci za milion eur!

V malých černých šatech může být lady kdokoliv

I my vám přinášíme pár nápadů pro styling. Přidejte k černým šatům jeden robustní nebo barevný doplněk, jako je šátek, náhrdelník nebo kabelka. Můžete je také využít jako základ pro vrstvení a doplnit je elegantním blejzrem, či kardiganem, případně kabátem s květinovým či leopardím vzorem. Pro den malé černé doplňte koženou bundou a teniskami a večer vás ve svůdnici promění pár vysokých jehlových podpatků a pas zdůrazněný zajímavým páskem.

Téměř každé desetiletí má alespoň jedny malé černé definující svou dobu. Od upnuté verze Elizabeth Taylor z 50. let, přes devadesátkovou Kate Moss v „prádlovém“ modelu či Donatellu Versace v kožených šatech s páskem vlastní značky až po současnost s Gigi Hadid v korzetových šatech Dior. A nezapomeňme na malé černé princezny Diany v předvečer přiznání Charlesovy nevěry. Také způsob, jak říct tisíc slov, aniž byste otevřeli ústa…

Až budete pro sebe hledat malé černé šaty, vždy by měly dotvářet sofistikovaný vzhled. V závislosti na příležitosti a vaší osobní preferenci se zaměřte na různé délky, materiály a střihy, aby vyhovovaly vašemu jedinečnému stylu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články