Elizabeth Taylor a Richard Burton: Bouřlivý vztah měl zachránit nejdražší diamant světa

Elizabeth Taylor a Richard Burton: Bouřlivý vztah měl zachránit nejdražší diamant světa
Zdroj: Wikimedia Commons/Anefo / Mieremet, R., CC BY-SA 3.0 NL

Vztah hollywoodských hvězd Elizabeth Taylor a Richarda Burtona byl hodně turbulentní. Hádky se střídaly s obdobími usmíření plnými drahých darů. Burton, který válčil i se závislostí na alkoholu, koupil 24. října 1969 u Cartiera diamant, který měl dát vše do pořádku.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 24. 10. 2021 13:00

Osudové setkání Elizabeth Taylor a Richarda Burtona proběhlo na natáčení slavné Kleopatry (1963). Jí tehdy bylo 30 let a byla vdaná už počtvrté, on byl ženatý také. Díky Kleopatře se z obou stali hollywoodské hvězdy a zpečetili to svatbou, která proběhla 15. března 1964 v montrealském hotelu Ritz.

Bouřlivý život Elizabeth Taylor a Richarda Burtona

Vášnivý vztah Elizabeth Taylor a Richarda Burtona přitahoval více pozornosti než jejich filmové role. A to společně hráli ve více než desítce filmů, mezi kterými jsou vedle klasické Kleopatry třeba Zkrocení zlé ženy (1967) nebo Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966).

Legendárním se stalo také jejich okázalé utrácení, během šedesátých let prý vydělali dohromady 88 milionů dolarů, z nichž většinu utratili za flotilu Rolls Royců, obrovskou jachtu, soukromý tryskáč a vrtulník. A když už měli bydlet v hotelu, pořídili si rovnou celé patro.

Jenže zatímco dávali na obdiv své bohatství celému světu, celý svět rovněž sledoval, jak se jejich vztah začíná hroutit. Burton měl potíže s pitím již dávno, teď do toho spadla i Elizabeth a k tomu přihodila závislost na lécích proti bolesti. Jejich soužití sestávalo z kolotoče hádek, rvaček, ale také usmiřování pomocí drahých dárků. Takovým byl třeba slavný diamant od Cartiera, který Burton pořídil po obzvlášť ošklivé scéně v jedné restauraci. V záchvatu hněvu tehdy řekl, že Elizabeth má ruce příliš velké a ošklivé. Ona kontrovala tím, že by jí měl koupit prsten s 69 karáty, aby vypadaly menší a atraktivnější. A Burton se nenechal pobízet dlouho.

Jak si usmířit Elizabeth Taylor

V roce 1966 byl v jihoafrickém dolu Premier objeven bezchybný diamant ve tvaru hrušky. V říjnu roku 1969 se dostal do aukce a koupila ho klenotnická firma Cartier za 1,05 milionu dolarů. Není bez zajímavosti, že aukce se účastnil i Burtonův právník, ale dostal pokyn, že nemá zaplatit víc než rovný milion. Kámen si byl prohlédnout i Aristoteles Onassis, což vedlo tisk ke spekulacím, že ho zamýšlel koupit pro svou manželku Jacqueline Kennedy. Jenže hned druhý den, 24. října, koupil kámen od společnosti Cartier sám Burton za odhadovaných 1,5 milionu dolarů. Přesná částka nebyla zveřejněna.

Diamant byl následně pokřtěný na Taylor-Burton a než si jej Burton osobně převzal, zůstal u Cartiera několik dní. Každý den se na něj do výkladu klenotnictví chodily dívat tisíce lidí. Je to jen dárek pro Liz," řekl Burton novinářům o nejdražším diamantu té doby. Elizabeth měla v plánu nosit jej v prstenu v kombinaci s náhrdelníkem od Cartiera, ale pak se diamant objevil v náhrdelníku.

Slavnému páru ovšem štěstí nepřinesl. Už v následujícím roce přestali žít spolu, v roce 1973 se formálně rozešli a následoval rozvod. A i když se v roce 1975 znovu vzali, vydrželo to jenom několik měsíců. O tři roky později dala Elizabeth Taylor diamant do aukce, aby získala prostředky na stavbu nemocnice v Botswaně. Litovala toho, ale patrně jí situaci komplikovala i pojistná smlouva na tak drahý diamant, která určovala, jak často jej může nosit na veřejnosti a že musí mít ozbrojený doprovod. Od herečky jej koupil klenotník Henry Lambert za 3 miliony dolarů a následně prodal anonymnímu kupci ze Saúdské Arábie.

Zdroje informací:

History.com: Richard Burton buys Elizabeth Taylor a diamond

Theadventurine.com: The Taylor Burton Diamond’s Other Name

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články