Stanley, hotel s temnou pověstí: V pokoji č. 217 se zrodil jeden z nejslavnějších hororů

Stanley, hotel s temnou pověstí: V pokoji č. 217 se zrodil jeden z nejslavnějších hororů
Zdroj: Pixabay
Hotel Stanley byste našli v Estes Parku v Coloradu. Má 142 pokojů.
V roce 1911 došlo v hotelu k mohutné explozi, kterou způsobil únik plynu.
O několik desítek let později (1974) se v hotelu ubytoval mistr hororu Stephen King. Právě zde dostal inspiraci na slavný román Osvícení.
Po jeho vydání získal hotel strašidelnou pověst.

+ 2 fotky+ 3 fotky

Staré hotely byly vždy děsivými místy. A hotel Stanley se stal ještě více strašidelným po výbuchu plynu v roce 1911. Není tak divu, že o mnoho let později inspiroval spisovatele Stephena Kinga k napsání románu Osvícení, jenž byl poté úspěšně zfilmován.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 06. 2021 16:30

Za zrodem hotelu Stanley stojí americký hoteliér a architekt Freelan Oscar Stanley. Slavnostní otevření se konalo 4. července 1909. Původně sloužil střední a vyšší třídě a poté jako zdravotní středisko pro osoby trpící tuberkulózou. Dnes je stavba zařazena v národním registru historických míst.

Výbuch plynu v hotelu Stanley

Hotel Stanley byl jedním z mála, který se mohl v té době pyšnit plnou elektrifikací. Jenomže nedostatek této energie donutil vedení k instalaci pomocného plynového osvětlení. Pětadvacátého června 1911, den poté, co bylo potrubí naplněno plynem, došlo k mohutné explozi. O následcích však dobová média informovala spíše rozporuplně.

„Hotel Stanley, jehož náklady na výstavbu činily půl milionů dolarů, byl včera večer částečně zničen výbuchem plynu. Celkem bylo zraněno osm osob. Zaměstnankyně hotelu, paní Elizabeth Wilson, se dírou po explozi propadla z druhého do prvního patra. Přitom si zlomila oba kotníky. Zbylých sedm osob byli černošští číšníci,” uvedl York Dispatch.

„Vedení hotelu odhadlo škody na deset tisíc dolarů. Výbuch způsobilo netěsnící potrubí. Když pokojská Lizzie Leitenbergher škrtla zápalkou, došlo k explozi, která roztrhla podlahu nad jídelnou. Ona sama se však stačila zachytit za trámy. Při nebezpečném manévru si ale zlomila oba kotníky. Následně byla převezená do nemocnice v Longmontu. Byli zranění také dva číšníci. Jednoho zasáhl padající trám do boku, dalšího do obličeje. Nejsou ale ve vážném stavu. Několik hostů uniklo explozi jen o vlásek,” referoval zase Fort Collins Expres.

Návštěva Stephena Kinga

V roce 1974 se v hotelu na několik dní ubytoval spisovatel Stephen King, spolu se svou manželkou Tabithou. Večer nemohl usnout, a tak se začal potulovat po rozlehlých chodbách. Po několika minutách bezcílného bloumání se rozhodl, že si zaskočí na jednu skleničku. Když se pak vrátil do svého pokoje s číslem 217 a zjistil, že je jejich koupelna vybavena starodávnou vanou na nožičkách, ihned si pomyslel: Co kdyby v té vaně někdo zemřel?” A námět na knihu byl na světě.

Existuje však i jiná verze toho, jak King získal inspiraci pro knihu Osvícení. Zdál se mi tehdy v hotelu sen, že můj syn běží po chodbě, otáčí se za sebe a křičí strachy. Honila ho požární hadice. Když jsem se probudil, byl jsem zpocený a třásl se po celém těle. Zapálil jsem si cigaretu, posadil se do křesla a zadíval se z okna na hory. Než jsem dokouřil, měl jsem jasno, o čem Osvícení bude.” Jak to tedy ve skutečnosti bylo?

Strašidelná pověst hotelu Stanley

Tu pravou strašidelnou pověst si hotel získal až po vydání Osvícení. Hostil již řadu paranormálních vyšetřovatelů, kteří doufali, že narazí na něco neobvyklého. Mezi lety 2013 až 2015 se zde také konal nezávislý festival hororových filmů. A v roce 1994 se během státní návštěvy v hotelu ubytoval japonský císař Akihito se svou rodinou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: The Stanley Hotel

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články