Tajemství diamantů královny Alžběty II., které dostala k 21. narozeninám. Dnes slaví už čtyřiadevadesátiny

Manžel britské královny, princ Philip, musí své ženě vyjadřovat úctu tím, že během chůze se vždy drží pár kroků za ní.
Zdroj: Showpix

Dnes je pro Velkou Británii významný den - královna Alžběta II. totiž slaví své 94. narozeniny. Oslava kvůli koronavirové pandemii pravděpodobně proběhne jen v domácích podmínkách, i tak se k ní ovšem pohrnou dary ze všech stran. Nic už ale zřejmě nikdy nepřekoná diamantový náhrdelník, který ve svých 21. letech dostala na cestách Jižní Afrikou.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 21. 04. 2020 11:04

Je to neuvěřitelný věk, kterého se královna Alžběta II. dožívá. Lidé z celého světa jí přejí hlavně mnoho pevného zdraví do dalších let, zvláště v dnešní době, kdy stále řádí koronavirus.

Proč má dvoje narozeniny?

Okolo narozenin oblíbené panovnice však panuje trocha zmatku. I přesto, že dnes je den, kdy se královna před čtyřiadevadesáti lety narodila, oficiální narozeniny má až druhou sobotu v červnu. Důvod je však jednoduchý. V té době už by totiž mělo být pěkné počasí, takže tento den může slavit celá Velká Británie.

Zároveň je to už třiasedmdesát let od okamžiku, kdy na svých cestách Jižní Afrikou dostala jeden ze svých nejkrásnějších a nejhonosnějších darů – diamantový náhrdelník. Královna ho sice moc často nenosí, přesto ho označuje za svůj nejlepší šperk. Skvostný dar se skládá z 21 velkých diamantů s hmotností 10 karátů, které doplňuje několik menších diamantů a malý briliant na každé straně náhrdelníku. V roce 1952 si královna nechala náhrdelník zkrátit a z přebývajících kusů vznikl náramek.

Šperk od babičky

Královna veřejnosti svou diamantovou sadu poprvé ukázala v roce 1953, tedy ve stejném roce, kdy se ujala své funkce, ve vánočním vysílání. Africké diamanty pak britská královna používá nejčastěji v diplomatickém prostředí.

Další nádherný šperk královna získala po svatbě s princem Philipem od své babičky. I proto ho nazývá „babiččin diadém“. Stejně jako ho milovala babička, velmi oblíbený má tento šperk i královna Alžběta, která ho nosí velmi často. Měla ho i na jednom z prvních vystoupení po pohřbu svého otce.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články