Přísná královská pravidla v době koronaviru: Které zvyklosti chrání Alžbětu II. před nákazou?

Přísná královská pravidla v době koronaviru: Které zvyklosti chrání Alžbětu II. před nákazou?
Zdroj: Wikimedia Commons, OGL 3, Joel Rouse (Ministry of Defence), nagualdesign
Představitelé královské rodiny musejí vždy perfektně reprezentovat monarchii na veřejnosti. Proto jsou povinni dodržovat mnohá velmi přísná pravidla. Například oblečení, které si monarchové berou na sebe, má za úkol zajistit nejen jejich reprezentativní vzhled na veřejnosti, ale také je ochránit.Britská královna Alžběta II. se totiž denně setkává s desítkami lidí, mnohým podává ruku. Proto vždy nosí rukavice, aby nedošlo k přenosu bakterií, které mohou způsobit různé nemoci.Princ Charles během pandemie onemocněl koronavirem, ale nyní podle oficiálních informací z paláce je už zcela zdravý. + 6 fotek+ 7 fotek

Britský korunní princ Charles (71), který je nejstarším synem královny Alžběty II., vyhrál tento týden boj se zákeřným koronavirem. Následník trůnu se virem, který se přenáší kapénkovou infekcí, mohl nakazit při plnění královských povinností během kontaktu s veřejností. Právě pro takové případy královská rodina dodržuje velice přísná pravidla, která mají ochránit jak jejich zdraví, tak jim udržovat neposkvrněnou reputaci.

Olga Ross
Olga Ross 03. 04. 2020 12:53

Princ Charles nebyl prvním představitelem evropské monarchie, který se nakazil koronavirem. Předtím stejný neduh potkal i monackého knížete Alberta II., který stejně jako princ Charles prodělal léčbu doma pod dohledem lékařů. Nemoc se mu podařilo porazit a nyní se zotavuje ve Skotsku. Britská královna Alžběta II. (93) a její manžel princ Philip (98) se mezitím vzhledem ke svému vysokému věku uchýlili do zámku Windsor, aby se nákaze vyhnuli.

Pravidla jako ochrana

Nyní vyvstávají otázky, od koho se mohl princ Charles nakazit. Vzhledem k tomu, že jako představitel monarchie se téměř každý den objevoval na veřejnosti a setkával se se stovkami lidí, virus na něj mohl přenést kdokoliv. Stejně jako na britského premiéra Borise Johnsona, který také veřejně oznámil, že se nakazil koronavirem a nyní se léčí v domácích podmínkách.

Právě kvůli obavám z různých nákaz dodržují členové britské královské rodiny řadu přísných pravidel. I když se mnohé z nich týkají prezentace členů monarchie na veřejnosti, některé slouží také k tomu, aby ochránily zdraví i životy monarchů. Podívejte se na výčet některých neuvěřitelných pravidel, která musejí členové britské královské rodiny v 21. století stále dodržovat.

Ochranný módní doplněk

Oděvy členů britské královské rodiny musejí odpovídat velmi přísným požadavkům a stylisté, kteří mají na starost jejich výběr, si musejí dávat pozor, aby je dodržovali. Oblečení má totiž za cíl zajistit nejen reprezentativní vzhled na veřejnosti, ale i ochranu - mimo jiné právě před nákazou.

Přesně tímto pravidlem se dlouhé roky řídí i britská královna Alžběta II., jejíž oděv téměř vždy doplňují rukavice. Ty jsou nejen módním doplňkem, ale také plní důležitou ochrannou funkci. Královna si totiž během jediného dne, kdy plní svoje povinnosti a účastní se nejrůznějších akcí, setká se stovkami lidí a s desítkami si podá ruku. Dbá přitom přísných pravidel, kdy například s daným člověkem musí udržovat několik sekund oční kontakt a rukou si může potřást nejvýše dvakrát. A tak se z rukavic stává elegantní doplněk, který ji zároveň ochrání před přenosem bakterií, které by mohly způsobit vážná onemocnění.

Čest tradicím

Další nařízení se už týkají především oblékání. Patří sem například povinné nošení pokrývky hlavy. Tento dresscode musí dodržovat převážně ženy, které reprezentují britskou monarchii. Klobouky jsou ostatně historicky daným doplňkem britské vyšší společenské třídy. Proto je možné při významných událostech vidět dámy s pokrývkami hlavy, které se pyšní nejrůznějšími, mnohdy až bizarními tvary, a barvami.

Klobouky v britské monarchii mají dlouhou historii, dříve totiž patřily mezi povinnou výbavu dam. Ženy bez nich nemohly vyrazit do společnosti, protože se považovalo za nevhodné ukazovat vlasy. Nyní jsou ale klobouky módním a tradičním doplňkem, který nesmí chybět na oficiální události. Pokud se ale jedná o civilní akci, mohou být ženy z královské rodiny být pokrývky hlavy.

Tajemství barev

Královna má také další velmi důležitou zásadu, která se týká převážně jejího šatníku. Alžběta II. si totiž potrpí na velmi výrazné barvy. Většinou se tak objevuje na veřejnosti výhradně v zářivých kostýmcích či šatech. Důvod je zcela jednoduchý. Podle panovnice je důležité, aby lidé věděli, kde v davu se při různých událostech nebo oslavách právě hlava monarchie nachází.

Kromě pestrých barev je ale také neoddělitelnou součástí šatníku i černá barva. Každý představitel královské rodiny musí s sebou během cest mít alespoň jeden černý oděv, aby si jej na sebe mohl vzít při případném úmrtí dalšího člena královské rodiny.

Armádní povinnost

Každý mužský představitel královské rodiny by měl podle tradic podstoupit výcvik v armádě a sloužit své zemi. Vojenská služba sice pro monarchy není povinná, přesto se to od nich očekává. V armádě proto sloužili oba princové, William i Harry.

Princ William, který je následníkem trůnu a nyní se převážně věnuje svým královským povinnostem a rodině, se nedávno nechal slyšet, že by se velmi rád vrátil do řad britských vojsk. Během své předchozí služby působil jako armádní pilot a létal s vrtulníkem a nyní, když jeho vlast i desítky dalších zemí sužuje pandemie koronaviru, tak dědic trůnu věří, že by mohl být jako pilot užitečný.

Ve společnosti královny

Členové královské rodiny musejí dodržovat velice přísnou etiketu, která zcela přesně určuje, co mohou a nemohou dělat v přítomnosti panovnice. Když například královna Alžběta II. vejde do místnosti, všichni představitelé monarchie i veřejnosti musejí vstát. Také pokud se v průběhu nějaké události panovnice zvedne od stolu, všichni přítomní musejí udělat totéž.

Při setkání s královnou musejí členové královské rodiny vyjadřovat panovnici úctu. Dámy proto musejí před královnou Alžbětou II. udělat pukrle, muži zase sklonit hlavu.

Velmi přísná pravidla musí dodržovat i manžel královny, princ Philip, i když jsou spolu v manželském svazku přes sedm desetiletí, je vévoda z Edinbourghu povinen své choti a královně Velké Británie vyjadřovat úctu tím, že během chůze se vždy drží pár kroků za ní.

Přísná svatební pravidla

I když přijde na lásku a otázky manželství, musely se členové královské rodiny řídit striktními pravidly. Do roku 2011 si představitel monarchie nemohl vzít nikoho, kdo vyznával katolickou víru. Tedy pokud samotný panovník neudělil snoubencům výjimku a nedovolil jim sňatek uzavřít.

Mezi další tradice, které se stále dodržují, patří i přidání myrty do svatební kytice, nebo jako ozdobu šatů. Symbolizuje totiž lásku a naději a každá nevěsta by tak tuto květinu měla u sebe mít.

Dalším důležitým zvykem, který si ale nejspíše většina moderních nevěst neumí ani představit, je, že svatební šaty musí schválit samotná královna. Pokud je totiž před obřadem neuvidí, nevěsta si svůj vysněný oděv nebude moci vzít na sebe. Královna tak viděla svatební šaty vévodkyní Kate Middleton i Meghan Markle mnoho týdnu před oficiální ceremonií.

PODÍVEJTE SE, JAKÁ PŘÍSNÁ PRAVIDLA MUSÍ DODRŽOVAT ČLENOVÉ KRÁLOVSKÉ RODINY:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články