Jacqueline Kennedyová a Aristoteles Onassis: Manželství z lásky, ze strachu, ale ne pro peníze

Jackie Kennedy, Onassis
Zdroj: Wikimedia, Pieter Jongerhuis, Nationaal Archief/Cecil W. Stoughton

Dodnes se spekuluje, proč si krásná a inteligentní vdova po americkém prezidentovi vzala svůj přesný opak. Trochu arogantního, hodně bohatého a hlavně machistického rejdaře Aristotela Onassise. Muže, který si myslel, že žena má být u plotny a rodit děti a rozhodně se neukazovat na veřejnosti. A to rozhodně bývalá první dáma Ameriky nedělala.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 05. 08. 2020 14:00

Po státní tragédii, kdy byl v Dallasu zastřelen milovaný prezident, se z Jackie stala národem vyzdvihovaná krásná vdova. A lidé ji tak chtěli zřejmě vidět až do konce dní. Jinak si nelze vysvětlit tu vlnu nevole, když se veřejnost dozvěděla, že Jackie si „dovolí se scházet“ také s někým jiným. Že se odhodlala sundat černý závoj a teď se opaluje na přídi velké plachetnice po boku o něco staršího, a hlavně velmi a velmi bohatého multimilionáře, řeckého rejdaře Aristotela Onassise. Náhle se veřejné mínění úplně otočilo a z oblíbené bývalé první dámy se stala snadným terčem útoků. Titulky novin plnily zaručené zprávy o tom, proč se krásná Jackie vlastně s „tím řeckým zbohatlíkem“ schází. A všichni za tím viděli hlavně peníze.

První schůzka a byla vůbec nějaká?

O prvním rande vdovy Kennedyové a Řeka Onassise se popsalo mnoho papíru, prameny se různí, výkladů je spousta. Podle některých spolu šli Jackie a Onassis prostě na večeři do luxusní restaurace hotelu Hilton, kde měl Aristoteles pronajaté celé patro. Jackie v jedné ze svých knih tvrdila, že se romantická schůzka se konala v galerii. „Aristoteles mne učaroval svými znalostmi umění. Ještě dlouho do večera jsme se procházeli po parku a diskutovali o moderním americkém umění, zejména o fotografii.“ To Aristoteles na to vzpomínal jinak. V jednom z velmi mála rozhovorů, které byl vůbec ochotný dát, se podle všeho reportérovi prostě vysmál: „No co, vzal jsem ji na loď, ukázal jí sochy bohyně Afrodité a požádal ji o ruku.“ První rande je tedy tak trochu zahaleno rouškou tajemství. Jisté ovšem je, že už od roku 1966 spolu o dvacet tři let starší Onassis s krásnou Jackie randili.

Svatba kvůli bezpečí

Jak se k sobě nehodili už na první pohled na veřejnosti, o to láskyplněji se k sobě chovali v soukromí. Ne že by to bylo úplně nebe bez mráčku, ale bylo to klidné soužití. „Jackie byla šťastná, věděla, že ji Onassis miluje, cítila se vedle něj dobře,“ svěřovala se v televizním dokumentu „Jackie, příběh první dámy“ Jackiina přítelkyně Editha Lombardová.  Jestli se Jackie cítila úplně dobře, to je diskutabilní, ovšem zcela jistě se vedle něj cítila v bezpečí. V bezpečí před jinými ženami. Aristoteles sice měl rád ženy a než se potkal s Jackie, byl bonviánem první třídy, ale o od momentu, kdy do jeho života vstoupila vdova po JFK, žádné avantýry neměl.

A dalším důvodem, proč si vedle něj Jackie připadala tak dobře, byl fakt, že šlo o velmi vlivného muže. Nemluvíme tu o penězích. Ale jak vypovídají záznamy FBI, Jackie se prostě bála o život. A to zejména o život svých dětí. A není divu. Poté, co byl zastřelen její choť, brzy skonal rukou atentátníka i její švagr senátor Boby Kennedy. Bezpečí jí mohla zaručit leda mafie, která podle všeho stála i za vražednými útoky na jejího manžela a švagra. Ovšem mafií ta slušně vychovaná dívka samozřejmě opovrhovala. Pak jí tedy bezpečí mohl zajistit jedině někdo vlivný. A vlivnějšího muže, než byl Aristoteles v té době, v jejím okolí prostě nebylo.

Svatba byla velká, společný život příliš krátký

Scházeli se skoro tři roky, než Onassis věnoval Jackie krásný zásnubní briliant. Ta chvíli váhala. „Přeci jen jsem si uvědomovala, že mám závazky vůči Spojeným státům. Pak jsem si ale řekla, že mám i závazky vůči sobě a dětem. Vybrala jsem si prostě štěstí, protože po boku Onassise jsem byla šťastná,“ svěřila se Jackie. Rozhodla se tedy vdát světovému názoru navzdory, svatba to byla velkolepá. Konala se 20. října 1966 a pozváno bylo víc než pět set hostů. Řada ale nedorazila, předsudky jsou předsudky.

Jejich vztah po svatbě byl údajně bouřlivý a nejblíže vysvětlení její volby stojí prý citát, který poskytla v jednom ze svých rozhovorů: Jsou dva druhy žen - ty, které mají rády moc ve světě, a ty, které mají rády moc v posteli. A Jackie měla ráda obojí. Žili spolu sedm let, během kterých prý Jackie posílala svému choti účty na horentní částky za šaty, které on nechtěl platit, a on se jí odvděčil pár milenkami… Až před jeho smrtí v roce 1975 k sobě prý zase našli cestu. Bylo ale už pozdě, protože podstatně starší řecký magnát zemřel. Po smrti manžela se Jackie stáhla na chvíli do ústraní. Už ale nechtěla být v domácnosti, a tak se vrhla na kariéru knižní redaktorky. Pracovala pro Viking Press, kde potkala v roce 1976 i posledního muže svého života, novináře Peta Hamilla.

Zdroje: Betty Sichtermannová: Slavné páry, Bertrand Frank, Monsignyová Jacqueline: Já, Jackie

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články