Při cestě za slávou jí pomohli bohatí muži. Coco Chanel: Vymyslela „Malé černé“ i parfém Chanel No. 5

Využívala bohatství svých mužů.

Módní návrhářka Coco Chanel to v životě neměla jednoduché. Po smrti její matky ji otec dal společně s jejími čtyřmi sourozenci do sirotčince. Coco ale byla jiná a chtěla něco do kázat, a tak se vyšplhala po bohatých mužích až na vrchol. Její kolekce nosí ženy po celém světě. O parfému Chanel No.5 ani nemluvě.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 08. 02. 2018 17:24

Věhlasná módní návrhářka se ve skutečnosti jmenovala úplně jinak. Mnohem obyčejněji. Gabrielle. Narodila se v roce 1883 v městě Saumur a zemřela 1971 jak jinak než v mecce módy, Paříži. Módě totiž Coco rozuměla, když udávala její směr už od poloviny 20. století. Cesta za slávou jí ale chvíli trvala. Nepocházela z příliš bohatých poměrů. Byla druhou dcerou podomního obchodníka Alberta Chanela a Jeanne Devolle.

Její rodiče byli sezdáni až poté, co se malá Coco narodila. Po smrti matky v roce 1895 ji otec dal společně s jejími čtyřmi sourozenci do sirotčince v Aubazine. Blízko tomu, co jí šlo, se octnula ve svých dvaceti letech, kdy byla pomocnou rukou své tetě v obchodě s oblečením. V obci Moulins se brzo rozšířilo, jak slavná švadlena je. Brzy zatoužila po penězích a začala si přivydělávat zpěvem v nočních podnicích právě v Moulins nebo ve Vichy. V té době jí začali říkat Coco (Francouzky miláček nebo dušička).

Právě ve Vichy se seznámila s chovatelem koní Etiennem Balsanem. Byl bohatý a ona se díky němu dostala do vyšší společnosti, kam chtěla patřit. Pak už se seznamovala jen s movitými muži. Později pak žila s majitelem dolů Arthurem Capelou. To on jí pomohl otevřít v roce 1910 několik obchodů s klobouky nebo módní salón. V roce 1916 přišla s první ucelenou módní kolekcí, kde představila volný střih košilových šatů nebo „malé černé“. Oblečení vyráběla i z úpletu, které dosud sloužilo jen na výrobu prádla. 

Proslavila se díky bohatým mužům, kteří jí dali možnost ukázat svou kreativitu, a ona toho využila. Kromě malých černých šatů vynalezla i sportovní oblečení, pletené vesty a svetry, námořnické kalhoty. Tvořila vlastní kabelky, pásky, šály i bižuterii. V roce 1921 se setkala s parfumérem Ernestem Beauxem z Monte Carla a vznikl legendární parfém Chanel No. 5. Na sklonku svého života v jedeasedmdesáti letech vymyslela kostým Chanel, který je lemován ozdobnou portou. Nosí ho ženy po celém světě.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články