Hedvábí si žádá delikátní péči: Nikdy ho nedávejte do sušičky a na skvrny zabere roztok z bílého octa

Jak se starat o hedvábí: Delikátní materiál nepatří do sušičky a na skvrny pomůže roztok z bílého octa
Zdroj: Freepik
Než se pustíte do samotného praní, prádlo dobře roztřiďte podle barevnosti a vyzkoušejte jeho stálobarevnost.Čištění skvrn pomocí sody či kyseliny citrónové je jednoduché, šetrné a zvládnete ho i doma.Hedvábí doporučujeme prát ručně. Ale prádlo, které pouští barvu, raději nechte ošetřit profesionálům.Pro domácí ruční praní hedvábí volte jemný přípravek, třeba i šampón na vlasy, nebo k tomu určený produkt, jako například tento od značky Frosh, 159 Kč+ 3 fotky+ 4 fotky

Pravé hedvábí patří mezi nejdelikátnější a nejdražší materiály, ale také potřebuje speciální šetrnou péči. Pokud mu ji poskytnete, odměnou vám bude komfortní pocit a luxusní vzhled oblečení na dlouhé roky.

Radka Franc
Radka Franc 16. 10. 2022 09:00

I když mnoho lidí přenechává čištění hedvábného oblečení profesionálům, poradíme vám, jak tyto kusy kvalitně vyčistit také doma. Musíte však být dostatečně jemní.

Otestujte stálobarevnost hedvábných kusů

Před ručním praním hedvábí se nejprve ujistěte, že barvy těchto jemných oděvů nebudou po styku s mýdlem a vodou pouštět. Potřete skrytou část oděvu, jako je například vnitřní šev, vlhkým čistým hadříkem. Pokud barva pouští, nechte čištění odborníkům. Zrovna tak jim raději přenechte bílé, hodně tmavé a vzorované věci.

Zbavte hedvábí skvrn

Na hedvábí není nutné kupovat speciální přípravek proti skvrnám. Místo toho si doma připravte roztok smícháním dvou šálků vlažné vody se dvěma lžícemi citronové šťávy nebo bílého octa. Tato receptura je zvlášť účinná na skvrny od deodorantu a potu.

Naplňte čistou lahvičku s rozprašovačem vyrobenou směsí a nastříkejte na skvrnu. Použijte houbičku a směs jemně zapracujte do oblasti. Klíčové je pracovat jemně, aby tření nepoškodilo vlákna.

Ruční praní hedvábí

I když je možné hedvábí prát i na jemný cyklus v pračce, my ho doporučujeme čistit v umyvadle. A to každý kousek zvlášť. Naplňte umyvadlo studenou vodou a poté přidejte jemný čisticí prostředek, může to být i jemný šampon na vlasy. Vložte oděv do vody, zamíchejte a nechte jen pár minut odležet.

Hedvábí rychle uvolňuje nečistoty, takže proces netrvá dlouho. Potom mýdlovou vodu vypusťte a prádlo vymáchejte v čisté studené vodě nebo ho tekoucí vodou propláchněte.

Šetrné sušení hedvábí

Hedvábné věci nikdy neždímejte a nepoužívejte sušičku! Přebytečné vody se zbavíte tak, že mokrý oděv položíte na bavlněný ručník, ten přehnete a oděv jemně osušíte. Pak halenku nebo šaty pověste na vycpaném ramínku nad vanu odkapat. Na prádlo můžete použít speciální prádlové košíčky. Hedvábí nesušte na sluníčku, jinak prádlo rychle vybledne.

Následná péče o hedvábí

Stejně jako praní je důležitá i údržba a ukládání hedvábných oděvů.

Co se týče žehlení, lepší je dát přednost napařování, tedy za předpokladu, že je váš napařovač vyroben i pro použití na jemné tkaniny. Pokud máte pouze klasickou žehličku, otočte mírně vlhký oděv naruby a zvolte nízký stupeň. Napařovač můžete použít i na suché prádlo, ale dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká.

Ve skříni pověste hedvábné kousky na velurová ramínka, aby neklouzaly. A pozor na moly, ti si nejraději pochutnávají právě na přírodních vláknech, jako je hedvábí a vlna.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články