Jak odstranit zaprané mastné skvrny: Pomohou vám tyto chytré triky

Jak odstranit zaprané mastné skvrny: Pomohou vám tyto chytré triky
Zdroj: Freepik

Zaprané mastné skvrny jsou problém, se který se setkáváme relativně často. S oblíbeným kusem oblečení se ale nemusíte hned loučit nebo ho nosit jen na zahradu. Známe totiž fígly, díky nimž flek zmizí.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 03. 2021 10:00

Občas se stane, že před praním přehlédnete mastnou skvrnu na oděvu, a katastrofa je na světě. Flek nezmizí a zdá se, že budete muset postižený kousek vyřadit ze šatníku. Naštěstí se mýlíte. Díky těmto trikům bude oblečení zase jako nové.

Žlučové mýdlo

Ano, to je on! Přesně s tímto pomocníkem zvládnete prakticky jakoukoliv organickou nečistotu. Poradí si se zaschlými i zapranými skvrnami. Jedná se o mýdlo z hovězí (býčí, volské) žluči, které je typické svou hnědou až hnědozelenou barvou. Dá se sehnat v tuhé i tekuté podobě. Bez obav ho můžete použít na bílé a stálobarevné materiály.

Postup praní je docela jednoduchý. Skvrna se navlhčí vlažnou vodou, na to se nanese žlučové mýdlo a poté materiál opatrně ručně přepereme mnutím. Kdybychom použili sílu, mohl by se textil poničit. Takže na to pozor.

Po nanesení necháme mýdlo působit alespoň půl hodiny (případně déle, pokud bude skvrna výraznější). Potom dobře propláchneme vodou. Pokud je skvrna skutečně odolná, může se stát, že se ji nepodaří odstranit hned napoprvé. Pakliže se vám toto přihodí, zkuste celý proces zopakovat. Můžete prodloužit i dobu působení mýdla.

Pokud necháte mýdlo na textilu déle, bude potřeba mít látku namočenou v troše vody, aby mýdlo nezaschlo. Nakonec je potřeba postižený kousek dobře vyprat.

Přípravek na mytí nádobí

Jestliže při praní nepomohl obyčejný prášek, zkuste na navlhčenou zapranou skvrnu nanést trochu přípravku na mytí nádobí. Nechte chvíli působit a pak ručně přemáchněte. Nakonec vyperte obvyklým způsobem.

Technický benzín

Trochu drastičtější a rozhodně méně voňavé řešení představuje použití technického benzínu. Zapranou mastnou skvrnu, třeba od oleje, je třeba potřít a několikrát promnout. Skvrna by měla zmizet. Na závěr opět oblečení obvyklým způsobem vyperte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články