Jak odstranit mastné skvrny z oblečení: 5 metod, které opravdu fungují

Jak odstranit mastné skvrny z oblečení: 5 metod, které opravdu fungují
Zdroj: Freepik

Mastné skvrny se na oděv dostanou, ani člověk pořádně neví jak. Stále se objevují nové a nové a vy nechcete o své oblečení přijít. Víme, jak si s nimi poradit. Odstraňte mastnotu pomocí některého z našich pěti tipů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 05. 2021 13:59

Při odstraňování mastnoty platí, že čím dříve ji zlikvidujete, tím lépe. Některými prostředky jdou ale vyčistit i skvrny staré a zaprané. Při tření místa postupuje opatrně s ohledem na materiál, abyste při likvidaci špíny neponičili i oblečení. Při odstraňování mastnoty si nikdy na pomoc neberte studenou vodu.

1. Prostředek na nádobí

Prostředek na nádobí je nejspíš tím prvním, co vás na mastnotu napadne. A ono to opravdu funguje. Nejlépe ještě před namočením naneste přípravek na příslušné místo, ideálně z rubu i lícu, trochu ho promněte a nechte ho 5-10 minut vstřebat. Nakonec smyjte octovou nebo citronovou vodou. Pak můžete oblečení vyprat běžným způsobem. Pokud by se stalo, že by mastnota nebyla odstraněna úplně, celý proces zopakujte.

2. Žlučové mýdlo

Žlučové mýdlo je specialistou na skvrny jakéhokoliv původu. Když selžou všechny nápady, je to něco jako sázka na jistotu. Funguje i na zaschlé a zaprané skvrny. Nanesete ho na oděv, necháte působit čtvrt hodiny a opláchnete vodou. V případě potřeby postup zopakujete.

3. Kypřicí prášek do pečiva

Mezi další účinné čističe patří soda, případně kypřicí prášek. Na oblečení se nanáší v podobě kašičky, kterou připravíte smícháním prášku s troškou vody. Vzniklou hmotu pak naneste na příslušné místo a nechte pár minut působit. Nakonec ošetřený kousek oblečení opláchněte velmi teplou vodou.

4. Škrob

Na mastnotu můžete také využít škrob – bramborový i kukuřičný. Pokud je skvrna velká, nejdřív mastnotu setřete třeba papírovou utěrkou. Škrob se aplikuje tak, že prášek nasypete na mastné místo a necháte ho zhruba čtvrt až půl hodiny působit. Potom odstraníte oklepáním a oděv vyperete.

5. Sůl na skvrny

Lidové rady doporučují na mastnotu také sůl. Proces odstraňování skvrny probíhá tak, že sůl nasypete na požadované místo, zakápnete vodou, párkrát promnete a necháte chvilku působit. Nakonec vyperete v pračce.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články