Ověřte účinnost sody: Snadný a rychlý test prozradí, co ještě můžete přidat do těsta

soda
Zdroj: pixabay

Jedlá soda je skvělým pomocníkem nejen v kuchyni, ale i celé domácnosti. Spolu s práškem do pečiva patří mezi hlavní suroviny určené pro pečení. Mají dlouhou trvanlivost, přesto se může stát, že nakonec nebudou fungovat tak, jak jste si plánovali. Poradíme, jak bleskurychle ověřit jejich účinnost.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 04. 2021 13:30

Pokud si nejste jisti, jestli soda či prášek do pečiva, které máte už nějaký čas doma, stále fungují, můžete provést jednoduchý test. Ověřte si kypřicí schopnost těchto kuchyňských pomocníků!

Kypřicí schopnosti sody

Ať už prášek do pečiva, nebo jedlá soda, oba přípravky slouží k vytvoření chemické reakce, při které dojde ke kypření. Reagují na teplotu a další přísady. Aby dobře fungovaly, je třeba zjistit, jestli jsou chemické látky stále aktivní. Většinou se využívá nepsaného pravidla: dva roky pro neotevřený balíček a půl roku pro otevřený balíček.

Jak test sody probíhá

Test trvá zhruba minutu a opravdu se vyplatí. Potřebujete na něj jen čtyři věci: zmiňovanou jedlou sodu, horkou vodu, sklenici a ocet. Do sklenice s vodou a octem nasypete trochu jedlé sody. Soda totiž potřebuje pro reakci kyselé prostředí, proto ten ocet. Je přitom jedno, který druh octa použijete. Vyhovovat budou všechny. Stejně tak můžete využít jakoukoliv jinou kyselou tekutinu. Když je výsledkem tvorba bublinek, je vše tak, jak má být.

Podobně můžete vyzkoušet i kypřicí prášek, v tomto případě ani nepotřebujete ocet. Když je výsledkem nasypání do vody šumivá bublinková reakce, nemusíte se obávat kypřicí prášek využít při pečení nebo třeba k přípravě knedlíků.

Pokud neproběhne tento test v pořádku, je lepší na stávající kypřidla zapomenout a vydat se pro nové. Pro pečení to bude vhodnější. To ovšem neznamená, že by soda měla zamířit do koše. Může ještě výborně posloužit v domácnosti jako čisticí prostředek.

Jak uchovávat sodu

Aby si soda nebo kypřicí prášek uchovaly kypřicí schopnosti, je potřeba je skladovat vhodným způsobem. Ideálně na suchém místě, kde bude pytlík s bílým práškem dobře chráněn před vlhkostí. Hodí se k tomu třeba igelitový sáček na zip. Pytlíčky s kypřidly můžete dávat i do uzavíratelné plastové nádoby. Při správné manipulaci vydrží kypřicí vlastnosti sody velmi dlouho.

Zdroje informací:

thekitchn.com

thespruceeats.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články