Jak vyčistit spáry mezi obklady: Fungují tyhle obyčejné suroviny

Jak vyčistit spáry mezi obklady: Fungují tyhle obyčejné suroviny
Zdroj: Pixabay.com

Také máte rádi krásné vyleštěné dlaždičky a bělostné spáry? Ať chceme nebo ne, časem zešednou. To ale není konečná. S pomocí přírodních i chemických řešení je snadno vyčistíte k opětovné dokonalosti. A jak na to? Přečtěte si následující rady...

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 01. 2021 12:00

Než zamíříte do drogerie, zkuste vsadit na tradiční pomocníky v domácnosti. Nejsou drahé a fungují.

Ocet na spáry

Ocet zvládne v domácnosti odvést pořádný kus práce. Když mu dáte šanci i u spár, zajistíte si jejich původní barvu. Ocet smícháme s vodou v poměru 1:2 a naneseme na spáry – třeba hadříkem nebo houbičkou. Opatrně spáry vydrhneme a pak omyjeme čistou vodou. Pak je potřeba trochu častěji větrat, než vyvane octový zápach.

Jedlá soda a ocet na spáry

Jestliže netoužíte po silném octovém odéru, zkuste udělat kašičku z naředěného octu a sody. Soda je známá svými čisticími schopnostmi a projeví se i tady. Kašičku naneseme na spáry a necháme působit asi deset minut. Nakonec si vezmeme na pomoc vyřazený kartáček na zuby a opatrně vykartáčkujeme. Nakonec smyjeme hadříkem namočeným v čisté vodě.

Citronová šťáva na spáry

Podobně jako soda i citronová šťáva bělí. Stačí ji nanést na několik minut na spáry a následně otřít hadříkem namočeným v čisté vodě.

Zubní pasta na spáry

Zubní pasta pomáhá při čištění zubů, osvědčila se ale i na spáry. Ale používejte jen tu čistě bílou bez přídavných látek.

Obnovovač spár

Obnovovač spár je další z možností. Pro něj už musíte do drogerie. Nanáší se na suché spáry (předem je očistěte suchým hadříkem) k tomu určeným aplikátorem. Hmota se nechává zaschnout. Poté navlhčíte namočenou houbičkou v čisté vodě a drsnou stranou houbičky omyjete. Nakonec vysušíte hadříkem.

Když si na pomoc vezmete přípravky z drogerie, dávejte pozor, aby neměly abrazivní vlastnosti. Mohly by totiž poškodit dlaždičky. A to by byla drahá obnova. Pozor také na příliš agresivní přípravky, aby se nezačala drolit spárovací hmota.

Parní čistič na spáry

Parní čistič je další věc, kterou můžeme vzít v úvahu. Pokud ho máte doma, je to určitě šikovný pomocník, který se kromě spár dá použít i na další čištění.

Přespárování

Přespárování je krok, do kterého se nikomu nechce. Jestliže je ale spárovací hmota hodně stará, je třeba ji modelářským nožem vyškrabat a obklady přespárovat. Jedná se o piplavou práci a je potřeba opatrnosti, aby se neponičily hrany obkladaček. Zbytky odstraníme a naneseme novou spárovací hmotu. Pro delší výdrž hmoty je vhodné nanést ještě silikonovou impregnaci, která chrání před nečistotou i plísněmi.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články