Jak na čistý dřez z nerezu: Vystačíte si s lacinými surovinami ze spíže

Jak na čistý dřez z nerezu: Vystačíte si s lacinými surovinami ze spíže
Zdroj: Freepik.com

Nerez je efektní a vypadá nádherně. Čistý dřez je tím, co v kuchyni často upoutá na první pohled. Jak ho snadno vyčistit, aniž bychom použili drastickou chemii? Ať už sáhneme po jakémkoliv prostředku, je třeba dávat pozor, aby se krásně lesklý dřez nepoškrábal.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 04. 01. 2021 14:30

Na nerezový dřez se nehodí nic drsného, co by mohlo způsobit škrábance. Pak se horko těžko navrací původní lesk. S velkou špínou a usazeninami od vody si můžete poměrně snadno poradit.

Čím uklízet

Na úklid se vyplatí si vzít takový hadřík, který bude velmi jemný. Často se doporučuje mikrovlákno. Hodí se i měkká houbička, na jejíž zdrsnělou stranu ale zapomeňte. Někdo nedá dopustit na vlhčené ubrousky, což ale není příliš dobrou volbou pro ekologicky smýšlející osoby.

Suroviny na úklid dřezu

Ať už sáhnete po chemickém přípravku, nebo raději zvolíte přírodní cestu, neměl by přípravek mít abrazivní schopnosti. Tekuté písky se na nerez nehodí. Pokud si chcete zachovat dřez lesklý, nevyužívejte ani nic s chlórem.

Stačí si vzpomenout na tradiční úklidové suroviny a s trochou snahy bude dřez brzy čistý. Jak na to? Stačí si na pomoc vzít čtyři kouzelná slova: klasický ocet, jedlá soda. Ocet je specialistou na vodní kámen, mastnotu i kapičky vody. Soda odstraňuje pachy a zvyšuje účinnost mytí.

Jak vyčistit dřez

Vezmeme si nádobu na postřik a nalijeme do ní ocet. Pak octem postříkáme baterii, kohoutek (nebo páku) a samotný dřez. Nakonec posypeme jedlou sodou a necháme působit přinejmenším pět minut. Jedlá soda kvůli octu navlhne a vytvoří se kašička. Touto kašičkou postupně vyčistíme celý dřez včetně baterie. Až to bude hotové, celou plochu opláchneme vodou a nakonec osušíme čistým hadříkem. Soda s octem mají kromě úklidových schopností i dezinfekční vliv a odstraní také nežádoucí pachy.

Pokud pravidelně uklízíte odpad, nebude potřeba žádný razantní zásah. Postačí nasypat asi dvě lžíce sody a zalít hrnkem ohřátého octa.

Tip: Jestliže chcete nejen čistou, ale i lesklou a voňavou domácnost, můžete si vzít na pomoc citrusy. Citronová nebo pomerančová šťáva dodá lesk a pomůže s nečistotami. Pro lesk se dříve používaly i brambory nebo jejich slupky. Nerez je možné vyleštit i nepatrným množstvím oleje.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články