Jak vyčistit dřez: Co použít na nejběžnější materiály

Jak vyčistit dřez: Co použít na nejběžnější materiály
Zdroj: Freepik.com

Vyčištěný dřez představuje vizitku každé kuchyně. Když se o něj dobře pečuje, může dlouho vypadat jako nový. Jak se správně postarat o nejběžnější materiály, aby se leskly čistotou?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 02. 2021 12:00

Dřez najdeme v každé kuchyni a patří mezi místa, kde je čilý provoz. Najdeme ho i tam, kde je myčka. Ať už jen na mytí ovoce a zeleniny, nebo pár kusů nádobí, které do myčky nesmí. V dnešní době je mezi dřezy poměrně slušný výběr. Jak ale pečovat o dřez, aby vypadal stále skvěle jako po namontování?

Nerezový dřez

Je třeba dávat pozor na to, aby ve dřezu nezůstávaly déle různé předměty, které po sobě zanechávají nevítané památky.

Nerezová ocel je poměrně háklivá na to, jak se s ní zachází. Když se staráme o dřez, musíme proto postupovat opatrně a s citem. Drátěnka a jiné podobné náčiní nemá v tomto prostoru co dělat. Na úklid je třeba vzít bavlněnou utěrku, případně hadr. Hodí se také mikrovlákno.

Existují speciální čisticí prostředky pro nerezové povrchy, které vytvoří ochranný film. Můžete sáhnout po nich, nebo se inspirovat lidovými radami. Ty velí využít sodu a ocet. Materiál pak zůstane nádherně lesklý. Nakonec je potřeba celý dřez důkladně osušit, aby nezbyly stopy po vodě.

Důkladně vysušit by se měl dřez po každém použití.

Granitový dřez

Granitový dřez je poměrně moderní záležitostí. Je s ním mnohem snazší práce než s nerezovým dřezem. Při běžném používání nevznikají škrábance ani rýhy. Důležité je dřez ale pravidelně čistit. Na pomoc si můžete vzít běžné prostředky na mytí nádobí, sáhnout můžete ale také po speciálních prostředcích, které vytvoří ochranný film, podobně jako je tomu u nerezu.

Při dobré péči vypadá granitový dřez dlouho skvěle. Je třeba si ale dávat pozor na usazeniny. Problémy také přináší tvrdá voda. Výrobci doporučují ideálně po každém použití dřez dobře vyčistit a osušit.

Pokud přece jen zůstanou na ploše usazeniny, zkuste si vzít na pomoc třeba roztok octa a vody (1:3) a nanést ho na usazeniny vodního kamene. Jinou variantou je citronová šťáva. Nakonec se dřez otře hadříkem namočeným v čisté vodě. Ani na granitový dřez nepatří drátěnky, přípravky s chlorem, pozor také na některé čističe odpadu.

V obou případech se vyplatí pravidelná preventivní péče než řešení následků špatné údržby.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články