Jak odstranit zápach z lednice: Zbavíte se ho surovinami, které se najdou v každé spíži

Jak odstranit zápach z lednice: Zbavíte se ho surovinami, které se najdou v každé spíži
Zdroj: Freepik.com

Zápach z lednice není nic příjemného. Může mít různé příčiny. Nenechte si kazit chvíle v kuchyni. Zbavte se nepříjemného odéru a nedovolte, aby vaše skvělé jídlo narušily nežádoucí pachy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 02. 2021 13:30

Možná jste zanechali otevřenou aromatickou potravinu, jako jsou některé sýry nebo ryby, a ta rozvinula své vůně po celé chladničce. Také může být vnitřek přeplněný a nevhodně uložený. Rovněž byste měli zkontrolovat, zda některé z potravin nejsou prošlé.

Zkontrolujte čistotu

Zkontrolujte, jestli jsou poličky v lednici čisté. V případě potřeby všechno z lednice vyndejte a důkladně vyčistěte plochy. Tady se bude hodit voda s octem, jinou možností je citron. Plochy pak důkladně omyjte a usušte.

Zápach může také proudit ze zaneseného odtokového kanálku. Na jeho uvolnění pomůže špejle. Když je lednice zcela čistá a nádobky s potravinami uzavřené, můžeme přejít k samotnému pohlcování pachů.

Citron a soda

Mezi známé pomocníky se zápachem patří citron a soda. Někdo používá na odstranění odéru samotný rozříznutý citron, jiný na rozříznutou plošku citronu nasype zhruba lžičku jedlé sody.

Funguje i káva

Také káva patří mezi pohlcovače pachů. Do malé mističky nasypete velkou lžíci mleté kávy a dáte ji do lednice. Tento způsob nebude vhodný pro ty, kterým toto aroma vadí.

Tradiční ocet

Ocet je dalším z lidových pomocníků při zasažení nevábnou vůní. Pro někoho může ale být jeho aroma trochu silné.

Další pomocníci na zápach v lednici

Na odstranění zápachu v lednici se dá velmi dobře využít také čerstvě rozkrojené jablko, které budeme průběžně kontrolovat a případně je vyměníme. Pohlcovat pachy také může nastrouhaná pomerančová kůra. Další z možností představuje sáček s rýží, vhodný je i vydlabaný citron, do kterého nasypete lžičku soli.

Mezi zvažované možnosti patří také látkový pytlík se sypaným čajem, který zavěsíme uvnitř lednice. Pokrájený žitný chléb se kromě zápachu postará i o pohlcení vlhkosti. Pohlcovače pachů můžeme rovněž zakoupit v drogerii.

Prevence je základ

Abyste nemuseli zbytečně provádět důkladná šetření, je třeba vsadit na prevenci. Je dobré vědět, že byste měli zabránit nežádoucí tvorbě bakterií. Do lednice nepatří teplá jídla. Aromatické potraviny je potřeba skladovat v uzavíratelné nádobě nebo sáčku. Do lednice by se neměly dávat vlhké věci. Ledničku také neotvírejte více, než je nutné. Jestli se zápach vrací, možná bude třeba zkontrolovat těsnění lednice.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články