Kouzelnice soda: Poklad z kuchyně umyje vlasy, čistí i pleť

soda
Zdroj: pixabay

Jedlá soda nám spolehlivě nakypří bábovku a odpomůže od pálení žáhy. Ale s její pomocí můžeme také výrazně snížit používání úklidových prostředků, a dokonce i krásně bělit zuby, osvěžit vlasy i čistit pleť. Anebo si připravíme báječnou šumivou kouli do koupele.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 26. 09. 2020 10:00

Určitě bychom našli ještě spoustu dalších příkladů, jak jedlou sodu využít v kuchyni, úklidu či kosmetice. Jedlá soda stojí doslova pár korun a to ještě zvyšuje její atraktivitu. Neměli bychom ji přehlížet, pojďme si tedy vyzkoušet některé kosmetické triky, které znaly už naše babičky.

Pečuje o  pleť

Hydratační krém: Zkuste smíchat jednoduché, ale hlavně neparfemované pleťové mléko s jedlou sodou a touto směsí si potřete obličej stejně, jako byste používali hydratační krém.

Peeling: Když smícháte trošku sody s krystalovým cukrem a zakápnete čistým olivovým olejem, vytvoříte jemný peeling. Používejte jej tak, jak jste zvyklí a samozřejmě vynechejte oblast očí a rtů. Poté se na zhruba deset minut položte nebo posaďte do klidové polohy a nechte peeling na tváři působit. Smyjete ho vlažnou vodou.

Černé tečky: Také už si s nimi nevíte rady? Zkuste čistič pórů se sodou. Lžičku sody zakápněte troškou oleje (jojobového nebo mandlového) a přidejte několik kapek tea tree oleje. Směs naneste na postižené části obličeje a nechte zhruba deset minut působit. Kúru opakujte několikrát s odstupem alespoň pěti dnů.

Vlasy a zuby

Sérum na vlasy: Smíchejte sodu s mletou zrnkovou kávou a přilijte tolik vody, aby vznikla hustá kašička. Tu vmasírujte do vlasové pokožky. Výrazně zmírníte maštění vlasů a masáží pokožku prokrvíte a podpoříte růst vlasů. Oplachujte vlažnou vodou s citronovou šťávou.

Bílé zuby: Poměrně snadno si vyrobíte skvělou bělicí zubní pastu. Navlhčete zubní kartáček a namočte ho do sody a potom do kokosového oleje. Vyčistěte si zuby jako obvykle. Bělení se ale nedoporučuje provádět častěji než jednou týdně.

Pečuje o tělo

Soda je běžnou součástí dnes tolik oblíbených šumivých koupelových koulí. Jsou pekelně drahé, ale podobné si můžete vyrobit i sami.

Koupelové koule: Na 10 koulí potřebujeme 3 šálky sody, 1,5 šálku kyseliny citronové, 1,5 šálku jemné koupelové soli, 43 g konopného oleje (nebo kokosového), 12 ml dětského oleje, 3 kapky esenciálního oleje (růžový), potravinářské barvivo. V misce smícháme všechny suché suroviny a ve skleničce promícháme oleje s potravinářským barvivem. Do sypké směsi pomalu, po malých částech, zapracujeme oleje a důkladně promneme. Formičky koulí naplníme směsí a střídáme barvy, a necháme asi 5 minut zaschnout. Kouli vyklopíme a necháme zhruba dva dny proschnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články