Máte problémy s pletí? Podívejte se, co všechno to může znamenat

pleť
Zdroj: Freepik.com

Pokožka na vás prozradí spoustu věcí. Tak třeba jestli dodržujete pitný režim, máte nastavený vhodný jídelníček, zda dobře spíte apod. Rovněž ale může signalizovat nemoci, které probíhají třeba zatím skrytě. Na co je tedy třeba se zaměřit?

Jana Jánská
Jana Jánská 31. 08. 2020 09:10

Řada lidí často ani netuší, že kožní problémy většinou značí děj, který se odehrává uvnitř těla. Proto mnohdy nestačí mastička z lékárny, ale je třeba přistoupit k dalším formám léčby.

Vzhled baseta

Už vám někdy někdo řekl, že vypadáte jako baset? Pravděpodobně tím chtěl naznačit, že máte pořádné pytle pod očima. Pokud si neužíváte noční zábavu a dobře spíte, což mohou být tradiční důvody smutného pohledu, dalším faktorem je zadržování vody v těle, která se hromadí nejenom v končetinách, ale také pod očima. Proto, než se vydáte k lékaři, zkuste nejdřív omezit solení. zamyslete se nad tím, jak moc solíte.

Nezdravý odstín pleti

Občas se stane, že pleť získá jemně popelavý nádech. Takto se projevují onemocnění, která souvisejí s plícemi, například zápal plic, ale také tuberkulóza nebo rozedma. Šedavá pokožka ovšem může naznačovat i špatné okysličování krve vedoucí k potížím se srdcem.

Vysušená treska

Loupe se vám celoročně kůže a praskají rty? Jste často unavená, podrážděná a zlobí vás zažívání? Je jasné, že trpíte nedostatkem vitaminů skupiny B, konkrétně B1, B2 a B6. Jelikož si je tělo neumí samo vytvořit, je třeba mu je dodat vhodnou skladbou jídelníčku, kam byste měla zařadit maso, vejce, ryby, mléčné výrobky, vhodná je brokolice nebo špenát. A nezapomeňte na pitný režim, který by měl obsahovat alespoň dva litry čisté neperlivé vody denně.

Tělo samá modřina

Pokud aktivně sportujete, pár modřin je normálních. Jestliže se ale moc nehýbete, jak v práci, tak mimo ni, ani vás nikdo nebije, a stejně se vám dělají modřiny, měla byste zpozornět. Většinou tento problém způsobují křehké cévy a nedostatek rutinu. Ten lze naštěstí doplnit v lékové formě, případně dodat do jídelníčku rajčata, neloupaná jablka, broskve, nektarinky, lesní plody, kiwi, banány, anebo pohanku.

Bohužel se takto někdy projevuje i hemofilie, což je dědičné a velmi vážné onemocnění způsobující poruchu srážlivosti krve. Postihuje hlavně muže a většinou je odhaleno již v prenatálním věku na základě genetických testů.

Svědí to!

Drbete si často pokožku, protože vás svědí a tvoří se vám na ní nehezké puchýřky? Na vině může být celiakie, tedy onemocnění způsobující poruchu střevního traktu. Konkrétně se jedná o nesnášenlivost lepku v potravinách. Svědění či kopřivka mohou být ale předzvěstí jaterních a žlučníkových onemocnění. V takovém případě vám pokožka navíc zežloutne.

Ach ta psychika

Podléháte stresu, trpíte úzkostmi, často se rozpláčete, rozčilíte, zkrátka hýbou vámi emoce na všechny strany? Pozor na to, že psychická nepohoda bývá často spouštěčem oparů, ekzémů, můžete se začít drbat nebo se vám zhorší stávající zdravotní potíže. Všímejte si, v jakých situacích se objevují zmíněné problémy a snažte se je do budoucna řešit, případně se jim vyhnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články