Kdy sázet levanduli ze semínek? Začněte klidně teď, odmění se vám krásnou barvou

Kdy sázet levanduli ze semínek? Začněte klidně teď, odmění se vám krásnou barvou
Zdroj: Pixabay

Sice je ještě zima, ale pokud chcete, aby se vám na záhoncích rozvoněly nádherně fialové květy levandule ze semínek, je právě na ně čas. Kterou levanduli pořídit a jak ji vypěstovat ze semínek? Poradíme vám.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 31. 01. 2021 09:00

Při rozhodování, kterou levanduli budeme chtít mít na záhonku nebo v květináčích, máme dvě hlavní možnosti. Především se jedná o levanduli lékařskou, ze které můžeme využívat i její zdraví prospěšné vlastnosti. Ale pak je tu i levandule francouzská, která slouží hlavně pro okrasu. Jak vypěstovat levanduli ze semínek?

Zasetí semínek levandule

Na zasetí semínek je ideální doba koncem ledna, začátkem února, maximálně v březnu. Na předpěstování sazeniček si pořiďte výsevní substrát, který ideálně nakombinujte s pískem (4:1). Tuto směs nasypete do truhlíku. Semínka levandule by měla přijít zhruba dvakrát tak hluboko, než je jejich velikost.

Velmi důležité je, aby byl substrát vlhký. Nesmí ale dojít k vyplavení semínek. Ideální je tedy zeminu navlhčit pomocí postřikovače. Vždy by měl být substrát tak mokrý, aby nedošlo k zaschnutí semínek.

Truhlík je vhodné něčím zakrývat. Může to být sklo, ale i list papíru. Během dne je potřeba několikrát tento předmět odebrat a nechat semínka „vyvětrat“. Nezakrýváme, až když se objeví klíčící rostliny.

Umístění truhlíku se semeny

Kde bude levandule nejlépe klíčit? Vhodné místo pro truhlík je v místnosti, kde je minimálně 20 °C. Semínko potřebuje pro klíčení teplo. Dobře se mu bude dařit na okně, které je situováno na jih nebo východ. Na parapetu nesmí být na klíčení zima (ani v noci). Mohou se objevit houbové choroby, takzvané padání klíčních rostlin. V tom případě se poohlédněte po vhodném postřiku.

Jak dlouho trvá klíčení levandule

Semínko levandule vyklíčí za 3–4 týdny. Když se objeví pravé lístky, je čas na to, aby byly malé rostliny přepíchány do sadbovačů, případně malých květináčů. Tam budou mít prostor na to, aby zesílily. Do země může přijít rostlina po posledních mrazech (zhruba po 15. květnu).

Sázení na zahradu

Záhon, do kterého bude levandule zasazena, by měl mít suchou a propustnou půdu. Nedávejte ji ale na přímé slunce, vhodnější místo pro slabé rostlinky levandule je ve stínu. Také můžete počkat, až zesílí, a vysadit je až během srpna, případně září. To je ale nejpozdější doba na to, aby se levandule dobře ujala a zvládla zimu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články