Pěstování paprik ze semínek: Právě je čas k jejich setí

Pěstování paprik ze semínek: Právě je čas k jejich setí
Zdroj: Pixabay.com
Paprika patří mezi nejoblíbenější zeleninu.Je třeba vybrat vhodná semena podle podmínek na pěstování.Semínka se vysévají do takzvaných sadbovačů, které mají víko s regulovatelným větráním. Když rostlinky povyrostou, je třeba víko odstranit, aby se nepolámaly a lépe zesílily.
Papriky se liší barvou, ale i chutí.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zahradničení se možná letos stane ještě populárnější než dříve. Spousta lidí bude zkoušet vypěstovat své vlastní plodiny. Pokud se o to chcete pokusit, právě v tomto období se můžete pustit do pěstování paprik ze semínek.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 07. 02. 2021 09:00

Papriky u nás patří mezi nejoblíbenější zeleninu. Není proto divu, že spousta lidí se chce pokusit o domácí výpěstky. Na pěstování paprik vyloženě nepotřebujete zahradu, postačí vám i balkon nebo terasa.

Výběr vhodných semen

Nejprve je třeba si ujasnit, který druh paprik by se vám hodil. Některé jsou určeny do skleníků a fóliovníků pro rychlení. K pěstování venku jsou vhodné polní odrůdy. Důležitý pro vás také bude rozměr. Existují totiž i typy, jež rostou hodně do výšky. Třešňové chilli papričky zase můžete pěstovat v truhlíku. Mají nejen různé barvy, ale i chutě.

Mezi nejoblíbenější už dlouho patří takzvané beraní rohy. Začátečníky určitě bude zajímat, že jsou nenáročné a přitom poměrně slušně plodí. Lepší podmínky pak potřebují kapie, které jsou krásně sladké. Pozor na to, pokud budete chtít používat semena z úrody, nesahejte po těch označených F1.

Kdy vysít papriky

Jak už jsme zmínili, začít s výsevem je potřeba co nejdříve. Do zralosti totiž potřebují 110–120 dnů. Proto se mohou vysévat už teď, nejpozdějším termínem je pak 10. březen.

Namáčení semen papriky

Pokud chcete urychlit klíčení, předem semena namočte. Máčení semen povede k rychlejšímu klíčení. Stačí vlažná voda, může se přidat stimulátor. Zahradnickým trikem je využití bylinného nálevu. V případě paprik se osvědčil kozlík. Připravte si velmi silný nálev a v průběhu dne ho dvakrát až třikrát vyměňte. Semena by v něm měla zůstat den dva.

Jak vysít papriky

Pak by měla semena zamířit do substrátu na klíčení. Ten by měl být udržován stále mírně vlhký. Když se vytvoří dva pravé lístky, přepichujeme rostlinky paprik do květináčků nebo kelímků. V případě větších nádob by okolo sebe měla mít rostlina prostor 5 x 5 cm. V průběhu růstu budou potřebovat oporu.

Kam vysít papriky

Rostliny pro klíčení potřebují dostatek světla a tepla, ideálně nad 22 °C. Výborně se jim bude dařit na okenním parapetu na jih nebo na východ s dostatkem světla.

Pěstování paprik venku

Do venkovních prostor mohou rostliny paprik zamířit ve druhé polovině května, po jarních mrazících. Ideální prostor je pro ně takový, kam hodně svítí slunce a zároveň jsou chráněny před větrem. Ideálně u zdi na jih. Papriky se mohou pěstovat v nádobách o průměru alespoň 25 cm, které mají dostatečnou hloubku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články