Jak na dokonalé utopence: Tajemství jedinečného láku

Jak na dokonalé utopence: Tajemství jedinečného láku
Zdroj: Pixabay.com

Sáhněte po kvalitních špekáčcích, správně okořeňte a naložte do správného láku. Získáte mnohem větší dobrotu, než na jakou jste zvyklí v restauracích. Ideální jídlo pro posezení u piva, dát si ho můžete kdykoliv na vás přijde mlsná.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 24. 01. 2021 10:00

Utopenci nepředstavují žádné extra kulinární výkony. Jejich přípravu zvládne každý. A rozhodně to není jen mužská výsada, jak by se mohlo zdát.

Tipy a triky na nakládání utopenců

  • Jako u kteréhokoliv nakládání je třeba důkladně čistá sklenice.
  • Když připravujete lák, myslete na to, že jeho chladnutí na pokojovou teplotu bude chvíli trvat. Proto se mu věnujte dostatečně dopředu.
  • Utopenci se většinou pouze nakrajují podélně a vystýlají třeba hořčicí, okurkami, ale hlavně cibulí. Můžete je ale také podélně rozříznout na čtyři části nebo je nakrájet na silnější kolečka. Na jejich kvalitě se to nijak neprojeví, spíše naopak. A kromě toho se lépe dávkují.
  • Utopence je třeba skladovat v chladnu a temnu minimálně týden. Po čtrnácti dnech v nich mnohem lépe vyniknou všechny chutě. Když je necháte v chladu třeba na balkóně, dejte přes ně noviny.

Utopenci

Budeme potřebovat: 8 menších oloupaných špekáčků, 2 větší bílé cibule (na půlměsíčky), 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku (rozpůlené), 2–3 lžíce plnotučné hořčice, mletý pepř, 200 g nakládané kapie.

Na nálev bude potřeba: 500 ml octa, 1 l vody, 4 bobkové listy, 2 lžičky celého černého pepře, 1 lžička nového koření, 1 lžička hořčičného semínka, větvička libečku (volitelné), 1 rozdrcená feferonka, lžíce cukru krystal a 1 lžička soli.

Nejdřív si připravíme nálev. Do litru vody svaříme ocet, pepř, nové koření, bobkový list, feferonku, hořčičné semínko, cukr, sůl, případně libeček. Převaříme asi pět minut a necháme vychladnout.

Špekáčky podélně nakrojíme. Do řezu nasypeme pepř, můžeme potřít hořčicí a vložíme cibuli. Buřty ale můžeme pokrájet na kolečka nebo hranolky. Cibuli pak pokrájíme na půlměsíčky a smícháme ji s rozpůlenými česneky, pepřem a kapií pokrájenou na proužky. Do velké láhve vkládáme směs zeleniny a koření a na to špekáčky (celé nebo jejich části) a zase další vrstvu zeleniny.

Nakonec zalijeme studeným nálevem, sklenici uzavřeme a necháme uležet v chladničce nebo jinde v chladu. Odležet je třeba alespoň týden, lepší jsou ale dva týdny.

Nakládat se dá cokoliv. Výborně chutnají také naložené sýry camemberského typu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články