Nakládaný hermelín: Dva kroky, díky kterým bude dokonalý

Nakládaný hermelín: Dva kroky, díky kterým bude dokonalý
Zdroj: Wikimedia Commons/Karelj - Own work, CC BY-SA 3.0

Nakládaný hermelín je skvělou chuťovkou nejen na nejrůznější oslavy, ale také může představovat výborný jedlý dárek. Vyzkoušejte následující rady, co by v něm nemělo chybět, ale také tipy, aby se povedl a nezkazil.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 01. 2021 10:00

Nakládaný hermelín vyžaduje při přípravě několik pravidel. Vyplatí se je dodržet.

Tipy a triky, aby se nakládaný hermelín povedl

Základem u nakládání je absolutní čistota. Potřebujete zcela čistou plochu na přípravu, naprosto čisté a suché sklenice, ideálně sterilizované. Čisté by měly být i nástroje a samozřejmě vaše ruce. Nebojte se solit. Bez soli by chuť nebyla výrazná. Suroviny by neměly být vlhké a už vůbec ne mokré.

Při výběru vhodného sýra volte velmi zralý hermelín, případně camembert (nebo zkrátka sýr s bílou plísní na povrchu). Pokud máte rádi velmi pikantní jídlo, použijte chilli papričky nebo kozí rohy. Vyplatí se neošidit koření.

Všechny ingredience by měly být ponořené v oleji. Využít můžete slunečnicový, olivový nebo řepkový. A sklenice by měla být téměř plná.

Je důležité, aby se ze sklenice dostal vzduch. Když bude vše naloženo, opatrně se sklenicí klepněte. Pozor, abyste se nepocákali či nerozbili sklenici. Teprve potom ji uzavřete.

Po naložení necháme hermelín maximálně den při pokojové teplotě zakrytý třeba novinami. Další den zamíří sklenice do chladu, stále zakrytá. V chladu se olej může zakalit, vytváří se v něm drobná krupička. Když dáte sklenici do tepla, zase zmizí. Pokud si nejste jisti, hermelín ochutnejte. Jestliže použijete vyzrálý sýr, bude hotový už za tři dny. Nakládaný hermelín by měl vydržet několik měsíců.

Nakládaný hermelín

Budete potřebovat: 4 hermelíny, 1 chilli papričku nebo kozí roh (nakládané), 8 stroužků česneku, 1 červenou cibuli (na kolečka), 150 g nakládané kapie (bez láku), 2 bobkové listy, 8 ks černého pepře celého, 8 ks nového koření, 1 lžičku červené mleté papriky, 3 snítky rozmarýnu, 3 bobkové listy, 400 ml slunečnicového oleje, sůl.

Sýry podélně rozkrojte v půlce. Utřete čtyři stroužky česneku, přidejte chilli papričku, mletou papriku a sůl. Směsí potřete hermelín v místě řezu a přiklopte druhou polovinou.

Zbývající česnek pokrájejte na plátky. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience a nakonec zalijte olejem tak, aby vše bylo potopené a olej sahal téměř po okraj. Se sklenicí opatrně klepněte a nakonec uzavřete. Po dni v temnu a pokojové teplotě skladujte v chladu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články