Kvašení: Vykouzlete české i světové podzimní přílohy netradičních chutí

Kvašená zelenina je příjemným ozvláštněním podzimního jídelníčku
Zdroj: Pinterest
Kvašená zelenina je příjemným ozvláštněním podzimního jídelníčku.Červená řepa se zelím:

Suroviny:

1 kg červené řepy
1 kg zelí
20 dkg cibule
40 g soli
20 g cukru
2 kávové lžičky kmínu
dle chuti anýz a fenykl.

Postup:

Syrovou červenou řepu očistěte nejlépe škrabkou na brambory a nahrubo nastrouhejte. Zelí nakrouhejte na 2–3 milimetry široké proužky, cibuli rozkrojte na půlky a nakrájejte na tenké plátky. Vše nasypte do velké mísy a důkladně promíchejte. Plňte do nádob, do kterých obsah napěchujete tak, aby mezi jednotlivými kousky zeleniny bylo co nejméně vzduchu. Povrch zatižte. Po vykvašení udržujte zeleninu stále ponořenou pod hladinou nálevu, pokud je ho málo, dolijte 2% solným roztokem. Uchovávejte v chladu. Zkvašenou zeleninu je také možné přemístit do menších sklenic, v lednici vydrží i víc než rok.Kvašená zelenina:

Suroviny:

svazek ředkviček
kus zázvoru
3 červené řepy
3 velké mrkve
hlávku zelí
čínské zelí
½ svazku řapíkatého celeru
svazek jarních cibulek
1 palici česneku
drcené chilli papričky
sůl.

Postup:

Veškerou zeleninu nakrájíme, popř. nakrouháme. Jeden velký zelný list si ale ponecháme stranou. Ve velké míse vše důkladně promícháme, smícháme s utřeným česnekem, solí a drcenými chilli papričkami, popř. s bylinkami. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí vodu. Napěchujeme do velké zavařovací lahve, zalijeme šťávou ze zeleniny, zakryjeme zelným listem a zatížíme vyvařeným kamenem. Zakryjeme talířkem a necháme stát 4–5 dní v kuchyni. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je zelenina připravená ke konzumaci. Obsah lahve přendáme do menších uzavíratelných skleniček a skladujeme ve sklepě anebo v lednici.Kvašená rajčata:

Suroviny:

listy višní a rybízu
česnek
rajčata
celý pepř
solný roztok.

Postup:

Na dno třílitrové sklenice dáme listy višní a rybízu, dva stroužky česneku a vrstvu rajčat. Vše opakujeme, až je sklenice do 2/3 plná. Ke každé vrstvě také přidáme pár kuliček pepře. Vše zalijeme solným roztokem (asi sedmiprocentním) a necháme v teplejší místnosti kvasit. Podle potřeby doléváme solný roztok. Zhruba po 10 dnech přejde bouřlivé kvašení, pak nádobu uložíme v chladné místnosti.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kvasit lze spoustu věcí, jen tuto metodu zatím mnoho lidí nezná a nepoužívá. Je to škoda, není nic lepšího než v podzimních dnech vytáhnout kvašené okurky a zelí k rodinnému obědu.

Petra Járková
Petra Járková 10. 10. 2019 10:00

Kvašená zelenina

Kvašená zelenina prodělává fermentaci, což je proces, díky němuž získává svou výjimečnou chuť a své jedinečné výživové vlastnosti.

Nejzdravější kvašení

Probíhá v domácím přirozeném prostředí. Není to navíc nic náročného. Stačí si připravit zeleninu, sklenice s pevným víčkem a recept, podle kterého budete postupovat. Většinou se produkty zalijí slaným nálevem a odebere se jim přístup vzduchu.

Podzimní zpestření

Kvašení je skvělé právě na podzim, kdy končí sezona čerstvé zeleniny. Navíc pokud kvašené výrobky budete skladovat na temném a chladném místě, můžete se z nich těšit opravdu dlouho.

Vhodné produkty

Na kvašení se nejlépe hodí zelenina s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, protože dobře reaguje s bakteriemi kyseliny mléčné. Ideální je květák, mrkev, cibule, česnek, rajčata, papriky, červená řepa, citrony, švestky a hrušky. Použité produkty vždy musí být zralé a čerstvé.

Kvašení a kosmetika

Kvašené produkty působí i jako kosmetické přípravky. Vyhlazují pokožku a posilují vlasy a nehty.

Dieta

Díky procesu fermentace ztrácejí produkty kalorie. Miska kysaného zelí má jen 12 kalorií.

Dubový list

Aby si kvašené okurky nebo rajčata zachovaly pevnost, je třeba k nim do sklenice přidat dubový nebo višňový list.

NA RECEPTY NA KVAŠENOU ZELENINU I OVOCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články