Zdravé pomazánky: Skvělá je avokádová s česnekem a paprikou

Zdravé pomazánky: Skvělá je avokádová s česnekem a paprikou
Zdroj: Albert ČR

Nový rok s sebou přináší spoustu předsevzetí. Jedním z nich je i hubnutí. Jenže jíst se musí. Na řadu tak přicházejí zdravé pokrmy. Ovšem i ty mohou být dobré, zejména, když si vyberete správné suroviny. Pojďme začít avokádem, které je pro úpravu váhy ideální.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 01. 2021 10:30

Pokud si teď právě říkáte, jak vám avokádo, které je plné tuku, pomůže zhubnout, pak řešení téhle hádanky je snadné. Máslová hruška, jak se avokádu také někdy říká, totiž obsahuje mononenasycené mastné tuky. A ty, jak známo, na nevzhledné špíčky rozhodně nezakládají.

Proč jíst avokádo

V první řadě je to díky vysokému obsahu vlákniny, která napomáhá ke snížení hladiny cukru v krvi a k úpravě váhy. Najdete v něm ale i velké množství různých vitamínů a minerálních látek. Není bez zajímavosti, že avokádo obsahuje také antioxidanty, kromě jiných i lutein a zeaxantin, jež významně přispívají ke zdraví očí. Avokádo zařaďte do jídelníčku i v případě, že máte potíže s cholesterolem, který navíc dlouhodobě negativně působí na cévy a je jednou z příčin onemocnění srdce.

Jak ho jíst

Avokádo se hodí do teplé i studené kuchyně. Můžete ho připravovat na sladko i na slano, protože má neutrální chuť, takže ho lze poměrně snadno čímkoli dochutit. Vybírejte pouze měkké ovoce, protože se dá dobře rozmačkat vidličkou. Jestliže budete avokádo zpracovávat za studena, myslete na to, že poměrně rychle tmavne, což je způsobeno oxidací. U jídel, která si připravujete dopředu, je proto lepší máslovou hrušku zakápnout citronovou šťávou.

Recept na Avokádovou pomazánku s česnekem a paprikou

Budete potřebovat:

3 avokáda, 2 lžíce cibulky, 1 rajče, 2 limety, 1 stroužek česneku, 1 lžičku soli, 1 plechovku červených fazolí v nálevu, 1 červenou papriku, ½ hrnku mražené kukuřice, čerstvý koriandr, opečené kousky baget

Postup:

Avokádo přepulte, dužinu vydlabejte a rozmačkejte ji vidličkou. Pak vmíchejte nasekanou cibulku a rajče. Podle chuti přidejte šťávu z limet, rozmačkaný česnek a sůl. Nakonec vmíchejte i fazole, kostičky papriky, kukuřici a koriandr. Podávejte na bagetkách.

zdroj receptu: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články