Jak na nejlepší bramborovou kaši: Chce to správný typ brambor a jednu zjemňující přísadu

Jak na nejlepší bramborovou kaši: Chce to správný typ brambor a jednu zjemňující přísadu
Zdroj: Freepik.com

Bramborová kaše vypadá jako něco, co zvládne opravdu každý. Pár surovin a šup, je to hotovo. Skutečně na tom nic není a s pár vychytávkami vytvoříte nejlepší bramborovou kaši, po které se bude moci utlouct každý mlsný strávník. Vyzkoušejte naše tipy a dodejte tomuto jídlu tu správnou chuť.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 12. 2020 11:00

Prozradíme, na co se soustředit a co byste neměli vynechat. Protože tahle dobrota si zkrátka zaslouží pozornost.

Vyberte správný typ brambor

Brambory se liší podle typu, přičemž každý se hodí na něco jiného. V případě bramborové kaše vsaďte na typ C. Je to ten samý typ, který využijete i při přípravě knedlíků, noků, různých bramborových placek a třeba i bramboráků. Odlišnost spočívá ve velmi velkém obsahu škrobu.

Na přípravu bramborové kaše budete potřebovat: 1 kg brambor (varný typ C), 200 ml mléka, 100 ml smetany, 100 g másla, sůl.

Příprava brambor

Brambory očistěte, omyjte a pokrájejte na menší kousky. Vložte do menšího množství vroucí vody a osolte. Někdy se mluví o namáčení brambor, aby se snížil obsah škrobu. Tím ale přicházíme i o cenné látky.

Solit s rozmyslem

Hodně solit určitě není ideální způsob správného stravování. Na druhou stranu kaše má být slaná. Najděte zlatou střední cestu. Vhodné je osolit dobře brambory před vařením, pak už můžete jen mírně dosolit, pokud to výsledná kaše bude potřebovat.

Doba vaření

Brambory nepotřebují dlouho vařit, a když budou nakrájeny na menší kousky, uvaří se zhruba za 10 minut. Nakonec by měly být velmi měkké. Poté vodu slijte a brambory vložte do mísy.

Příprava bramborové kaše

Jestli si přejete hebkou kaši, využijte jak mléko, tak i smetanu. Aby se kaše zbytečně neochladila, včas si ohřejte tekutiny a rozehřejte máslo. Šťouchadlem na brambory můžete brambory ještě trochu rozšťouchat. Pokud nemáte ruční mixér, můžete šťouchadlem kaši dokončit, jen to bude představovat trochu více námahy.

Vhodnější je pokračovat s ručním šlehačem. Když byste dali brambory do mixéru, uvolnilo by se velké množství škrobu a kaše by lepila. K bramborám postupně přidávejte mléko, smetanu a máslo. Ruční šlehač zapněte nejdříve na nízké otáčky, postupně přidávejte. Brzy vznikne hebká směs. Nakonec ochutnejte, případně kaši dosolte. Nechte si chutnat!

Tip: Jestli chcete kaši dodat zajímavou chuť, přidejte k varu snítku libečku (nahrazuje polévkové koření). Pro ozvláštnění můžete zvolit třeba také nastrouhaný muškátový oříšek. Nebo ho použít samotný.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články